Тийм сензационно разби Надал насред Мадрид

Рафаел Надал постави рекорд за най-много поредни спечелени сетове на една настилка в историята на спорта – 50. Последният загубен бе от Доминик Тийм миналия сезон в Рим и година по-късно отново австриецът се оказа единственият способен да спре Матадора. И двамата демонстрираха изключителен тенис, но петия поставен бе прекалено добър дори за Матадора и се наложи със 7-5 6-3.

Още в откриващия гейм Надал трябваше да спасява два брейкбола. Въпреки че първият сервис му бягаше през по-голямата част от подаването му, се появи във важните точки и Матадора успя да се измъкне.

В следващите минути двамата демонстрираха невероятна игра и изключително оспорвана битка. Надал се движеше великолепно по корта, а Тийм целеше перфектно линиите и реализираше голям брой уинъри. При 3-3 и 40-30 за испанеца, световният номер 1 допусна три поредни грешки и първият пробив бе факт след разиграване, продължило 19 удара.

Борбата за всяка точка продължи да бъде ожесточена. Все пак Тийм си издейства правото да сервира за сета при 5-4. Надал поведе с 30-15, но противникът му стигна до сетбол, при който милиметри го разделиха от уинър. Последваха двойна и непредизвикана грешка и изведнъж резултатът бе равен – 5-5.

Австриецът не позволи да получи спад в представянето си след този неуспех и откри следващия гейм с неспасяем уинър на форхенд страната на съперника си. Матадора изпрати смач в мрежата и изостана с 0-30. Върна една точка, но последваха нови грешки и петият поставен възвърна аванса си и си издейства нов шанс да затвори частта на свой начален удар. Този път Тийм не сгреши и спря серията от 50 поредни спечелени сета на клей на опонента си с ас – 7-5.

Изненадващо Тийм имаше много голям превес при дългите разигравания, докато Надал водеше при късите.

Във втората част отново Тийм натисна пръв. При 1-1 той поведе с 40-15 на чужд сервис, но пропиля и двете си възможности. Все пак при Надал така и не стигна до възможност да затвори подаването си и още 2 брейкбола по-късно бе пробит.

Последва офанзива на Матадора. Не успя да стигне до бърз рибрейк, макар също да си изработи аванс от 40-15, но при следващото подаване на опонента му отново поведе по същия начин и този пътт се възползва – 3-3.

Световният номер 7 обаче не само стигна до рибрейк, но и затвърди на 0, приближавайки се само на гейм от победата. Постигна я още на чужд сервис след нова доза великолепни отигравания – 7-5 6-3.

На полуфинал Тийм ще се изправи срещу Кевин Андерсън, а загубата на Рафаел Надал означава, че от понеделник Роджър Федерер ще се завърне на върха в класирането.