Тийм обърна Федерер и спечели турнира в Индиън Уелс

Доминик Тийм постигна една от най-големите победи в своята кариера, побеждавайки Роджър Федерер на финала на "Мастърс" турнира в Индиън Уелс след обрат.

Австриецът се наложи с 3:6, 6:3, 7:5 над носителя на 100 титли от ATP, като по този начин триумфира с най-голямата титла до този момента в кариерата си. Освен първа "Мастърс" титла за Тийм, това беше и първа негова титла за годината и общо под №12 в кариерата му.

Финалът в Индиън Уелс беше трети за Тийм в турнири от тази категория и първи успешен. Австриецът лиши Федерер от възможността за шеста титла в пустинята и 101-ва общо от тура в кариерата на швейцареца. 

"Нереално е. Беше удоволствие да се състезавам с Роджър в този велик финал. Загубих първите си два "Мастърс" финала, но спечелих този и се чувствам толкова добре, сякаш съм спечелил титла от Големия шлем", призна Тийм след успеха си.

Австриецът стана 19-тия различен шампион в 12 турнира от календара през тази година. От началото на 2019-та той се представяше много колебливо, като имаше едва три победи. Само в Индиън Уелс Тийм записа два пъти повече. Той вече води с 3:2 в преките двубои с Федерер. 

Трофеят от Индиън Уелс ще го изкачи до №4 в световната ранглиста, което е и негов рекорд, постигнат за първи път през 2017-та година. 

Федерер започна срещата ударно и след като взе първия гейм, поведе с 0:40 в първото подаване на Тийм. Австриецът спаси трите точки за пробив, но допусна още една, която беше реализирана от съперника. Доминик се върна в сета в седмия гейм, когато на свой ред се възползва от втората си точка за пробив, след като поведе с 15:40. Още в следващия гейм обаче Федерер се добра нови точки, четвъртата от които беше реализирана с цената на скрит сетбол. 

Тийм спаси две точки за пробив още в началото на втория сет, което се оказа ключово, може би за целия мач. Веднага след като го стори, той на свой ред успя да пробие, а това се оказа достатъчно за спечелването на сета.

Третата част при много силно сервиране и от двамата, но Федерер отново беше първият играч, който стигна до точка за пробив. Това се случи в осмия гейм, но Тийм се спаси и го измъкна след още няколко равенства. При 5:5 той успя да стигне до 30:40 в подаването на Федерер и още от първия опит проби, а след това затвори мача в своята полза.