Легенда на тениса за Григор: Играе като робот, без удоволствие

Шампионът от Ю Ес Оупън 2000 и Аустрелиън Оупън 2005 Марат Сафин направи изключително интересен анализ на повечето топ тенисисти в света. 39-годишният руснак даде интервю за сп. „Сократес“, в което единствено похвали Роджър Федерер.

„Гледам днешните тенисисти и съм много объркан. Ако погледнете Томаш Бердих, Григор Димитров или Милош Раонич, те играят един и същи тенис. Скучни са. Това не е хубаво за развитието на спорта. Всъщност те въобще не играят с удоволствие, а предимно действат като роботи. Тяхното мото е: „Винаги удряй топката колкото се може по-силно и след това ще видим какво ще стане“, заяви Сафин.

„Най-добрите тенисисти, сред които Новак Джокович и Стан Вавринка, са същите. Действат по подобен начин. Къде е разликата между всички тях? За мен няма такава“, допълва бившият руски тенисист.

„Роджър Федерер е единственото изключение. Той използва слайс, сервиси и волета. Винаги е непредвидим, тъй като използва главата си на корта. Мнозина тенисисти си мислят, че са добри като Федерер, но в крайна сметка нито един не може да се сравнява с него. Той е най-добрият!“

„В мачовете между нас Роджър си играеше с мен на котка и мишка. Налагаше ми се доста да тичам и почти никога не успявах да се справя с него. За мен винаги е било кошмар да играя срещу Федерер“, призна Марат Сафин, който има само две победи в 12 мача срещу швейцареца.

„Как е възможно Федерер на 37 години и Надал на 32 години все още да печелят и да разбиват всички останали? Те са суперзвезди! Грешката е при другите. По-младите вече трябваше да са започнали да хапят, но май нямат зъби и кураж“, допълва бившата тенис звезда.