Тежка катастрофа беляза третия етап на Джиро д'Италия (ВИДЕО)

снимка: БТА/AP

Носителят на розовата фланелка Майкъл Матюс спечели първата си победа и осигури втори успех на екипа си Орика Грийнедж в третия етап на Колоездачната обиколка на Италия – Джиро д'Италия.

Матюс проведе отлично тактически 136-километровия преход през хълмовете на Лигурия (най-късият етап в Джирото тази година) и спечели със смело решение финалния спринт, преборвайки конкуренцията на Фабио Фелине (Трек Фактори Рейсинг) и белгиеца Филип Жилбер (БМС).

24-годишният австралиец предпочете да не се възползва от традиционното извеждане на съотборниците си в ключовите метри преди финала и проведе самостоятелно спринта, като няколко сантиметра се оказаха достатъчни за него, за да се справи с настъплението на Фелине.

Така домакините от Италия бяха лишени от втора последователна етапна победа, след като вчера триумфира Елиа Вивиано от Скай (подробности си припомнете НА ТОЗИ ЛИНК). Филип Жилбер пък като че ли загуби прекалено много енергия, за да се движи в челото по време на етапа и не можа да излезе на максимално добра изходна позиция, за да надвие Фелине и Матюс.

Стряскаща катастрофа на италианския специалист в изкачването Доменико Поцовиво беляза етапа, след като 40 км преди финала той лежа сравнително дълго бездвижно на трасето. В последствие той бе откаран в болница и бе съобщено, че е възвърнал съзнанието си без изкуствена помощ.

Българинът Николай Михайлов завърши третия етап на 81-во място с изоставане от 8:35 секунди спрямо победителя – значително подобрение за историческия първи роден състезател в Джиро д'Италия, след като вчера той остана 183-ти.

Така Майкъл Матюс запазва розовата си фланелка, а Елиа Вивиани от Скай отново облече червеното трико за лидер в точковото класиране (второстепенно класиране по точки на базата на позициите от всеки етап. Розовата фланелка се присъжда на таблица спрямо записаните времена), а синята фланелка за най-добър катерач е притежание на Павел Кочетков от Катюша.