Тайландски психопат влезе в клуб 147

снимка: worldsnooker.com

Най-добрият майстор на щеката от Тайланд Дечават Пуумдженг стана най-новият член на престижния „клуб 147“ в снукъра, след като реализира 101-ия максимален брейк от 147 точки в историята на джентълменския спорт.

Пуумдженг се прослави в квалификациите за Германския Мастърс при победата си с 5:3 над Зак Сурети, която му заслужи място в основната схема на турнира. В 4-ия фрейм тайландецът успя да реализира всички 15 Червени, да ги комбинира с 15 Черни, след което разчисти по перфектен начин оставащите цветове, за да запише първия си максимален брейк в кариерата.

Ако нито един друг състезател не успее да реализира нов максимум от 147 точки, то Дечават ще се поздрави с бонуса за това постижение – 2 500 паунда за квалификациите на Германския Мастърс.

Брейкът на Дечават Пуумдженг е 101-ият официален максимум в историята, след като Марк Селби реализира юбилейния 100-тен в полуфиналите на Шампионата на Обединеното кралство миналата седмица.

Световният номер 60 Пуумдженг се прочу в снукър средите с достигането на осминафинал на Световното първенство в „Крусибъл“ през 2013-та година, след като елиминира в 1-ия кръг от основната схема Стивън Магуайър.

Това бе най-странният мач изобщо в турнира, защото 35-годишният азиатец втрещи (и забавлява) публиката в театъра с меко казано нелепото си поведение. Тогава той си говореше сам през по-голямата част от времето, празнуваше експресивно успешните си удари, отговаряше неадекватно на съдията и като цяло се държеше непривично за снукър играч.

Самият Магуайър призна след края на срещата, че е бил уплашен от съперника си и не е желал да стои близо до него. ВВС направи специален коментар на сайта си за странното поведение на тайландеца по време на двубоя и изрази съмнение в стабилното му състояние.

Походът на Пуумдженг в „Крусибъл“ приключи с тежко поражение 3:13 от талантливия уелсец Майкъл Уайт.