Свитолина закачи "геврек" на чехкиня в Мелбърн

Голямата фаворитка за титлата на Australian Open Елина Свитолина се справи безпроблемно с Дениса Алертова на осминафинал и след по-малко от час игра вече е в следващия кръг. Украинката изпита известни затруднения в началото, но след това пое контрола над мача и го приключи бързо за 6-3 6-0. За място на полуфинал тя ще спори с Елиз Мертенс, която по-рано отстрани Петра Мартич.

Първият сет започна донякъде очаквано – с трудно подаване на Алертова. Тя спаси два брейкбола, преди добра защита на съперничката ѝ, последвана от минаващ удар да не доведат до нов. Чехкинята сгреши и пробивът бе факт.

Изненадващо фаворитката запрати бекхенд в мрежата в следващия гейм, за да даде възможност на Алертова за рибрейк. Уинър върна равенството в двубоя. Световната номер 130 продължи да се бори и спаси два нови шанса за пробив за 1-2, но натискът на неин сервис продължаваше да е силен, докато тя самата не успяваше да окаже такъв на чужд начален удар.

Свитолина я проби още на два пъти до края на сета и поведе с 6-3.

Втората част премина изцяло под контролът на четвъртата в света. Поведе с 2-0 след пробив на 0, след което затвърди на 30. Повтори това още веднъж и интригата изчезна. При 5-0 Алертова бе близо да открие сметката си в геймовете, повеждайки с 40-0, но изпусна тази преднина и загуби двубоя още там.

TennisKafe.com