Световното по лека атлетика влезе в рекордите на Гинес по посещаемост

снимка: БГНЕС/EPA

Световното първенство по лека атлетика в Лондон, което е 16-0 в историята, ще влезе в книгата с рекордите на Гинес. Планетарният шампионат регистрира рекорден зрителски интерес и надмина всички други световни през годините с високата посещаемост на събитията от програмата.

"Олимпийският стадион" в британската столица бе посетен от повече от 705 000 души, което е новият рекорд на Гинес. Предишното най-добро постижение бе малко повече от 701 хиляди зрители. Най-посещавана пък бе сутрешната сесия на 12 август, за която са продадени 54 620 билета. Интересното е, че точно тогава нямаше нито един финал на която и да е от дисциплините.

На състезанията в Лондон пристигнаха 2200 атлети от 203 държави, което накара улиците на британската столица да се напълнят с фенове и сериозно повиши приходите в туристическата сфера на Великобритания. 150 хиляди души гледаха маратонците по булевардите на града на 6 август. Основният интерес обаче бе покрай големите легенди на "Царицата на спортовете" - Юсейн Болт и Мо Фара, които приключиха кариерите си на това световно.