Световно първенство по волейбол 1952: Двоен триумф за "Сборная" и нов бронз за България

галерия:

снимка: Wikipedia

1952-а е годината, в която за първи път в историята се провеждат световни първенства по волейбол при мъжете и жените, като за дамите това е дебют след първия Мондиал в Прага през 1949 г., с който е поставено началото на турнира при мъжете.

Шампионата на планетата през 1952 г. се провежда в руската столица Москва от 17 до 29 август. Шоуто вече не е само за европейски отбори, след като в състезанието се включват Индия, Израел и Ливан при мъжете, и Индия в турнира при жените.

В турнира при мъжете вземат участие 11 нации, сред които отново е отборът на България. Останалите 10 участника са: домакините от СССР, Чехословакия, Румъния, Унгария, Франция, Полша, Индия, Ливан, Израел и Финландия. Дебютантът Израел става първият тим извън Европа с победа на Световно по волейбол след успех с 3:1 над Ливан в предварителните групи.

Мондиал 1952 в Москва се превръща в истински празник за волейбола, като мачовете са посетени от 250 000 зрители, като както и през 1949-а - срещите са били на открито. Само на финала на стадион “Динамо” в руската столица се стичат 50 000 души.

4105710

Руските привърженици на волейбола има от какво да са доволни - техните любимци доминират тотално, като печелят златото и при мъжете, и при дамите със стил, без да загубят нито един сет по пътя към титлите.

Така “Сборная” защитава титлата си при мъжете от Мондиал 1949, а рускините влизат в историята като първият световен шампион във волейбола.

Мъжете са водени от ядрото от звездите си от 1949 г. в лицето на Сергей Нефедов, Михаил Пименов, Константин Рева, Владимир Шагин и Алексей Якушев. Те печелят осем поредни победи в 24 гейма, за да се окичат със златото за втори път.

4105707

На финала братушките надделяват с 3:0 над коравия тим на Чехословакия в повторение на мача за титлата от поредишния шампионат през 1949 г. С бронзовите медали отново се окичва отборът на България.

Доминацията на източноевропейските отбори все още е осезателна, след като четвърти остава Румъния, пети е Унгария, а Франция е единствената западноевропейска страна в топ 6. На-добре представилият се неевропейски тим е този на Индия, класирал се на осмо място.

Вижте пълна програма на Световно първенство по волейбол 2014>>