Световният номер 1 показва класа на снукър турнира в София

снимка: Жаклина Симова

Световният номер 1 в снукъра Марк Селби се класира за четвъртфиналите на снукър турнира PTC Bulgaria Open пред почти пълната зала „Универсиада“ след обрат от 0:2 до 4:2 срещу Доминик Дейл – автор на най-големия брейк до момента в турнира.

Веселяка от Лестър имаше трудности в първите два фрейма, но след това брейк-билдингът му помогна да осъществи обрат със серии от 95 и сенчъри от 106. В шестия фрейм Селби бе между топките, но направи пропуск точно преди да мине границата от 50 точки. Дейл обаче не се възползва и на практика предаде фрейма и мача.

Малко по-рано Райън Дей победи с 4:3 Марк Джойс и също продължи напред, като именно той ще бъде следващият опонент на Веселяка от Лестър. Четвъртфиналите са от 13:00 часа.

В първия фрейм Дейл започна с по-сериозните брейкове и се спря на 52, преди Селби с две кратки визити и серии от 20-ина точки да се доближи значително в резултата при 52:46. Тогава Дейл се измъкна от снукър, но с флук прати кюбола между челюстите долния десен джоб, а последната Червена – между челюстите на долния ляв. Селби се измъкна, но Бялата влезе в „зеления“ джоб, което провокира нова размяна на сейфти удари. Веселяка от Лестър на два пъти не можа да се измъкне от снукър, при който трябваше да разходи кюбола през цялата маса, за да докосне Жълтата, но когато го направи, постави на свой ред съперника в трудна ситуация. В крайна сметка третият фаул на Селби във фрейма доведе до фрийбол и възможност за разчистване, което Дейл направи до Розова, за да поведе с 1:0.

Фрейм номер две започна със серия на Дейл от 43 точки, като Селби предпочете защитна тактика, защото нямаше как да търси вторичен разбиващ удар. Веселяка от Лестър наистина се постара да стъжни живота на съперника си, като му върна за предишния фрейм, когато бе принуден да направи три фаула. Този път Дейл направи четири поредни фаула, опитвайки се да излезе от снукър, с което Селби го поведе в резултата – 58:50. Това обаче не се оказа достатъчно, защото авторът на най-големия сенчъри брейк в турнира до момента принуди и съперника си да греши, с което в крайна сметка осъществи обрат в партията и с реализирането на последната Розова поведе с 2:0.

Селби се разигра в третия фрейм и я спечели с брейк от 95, при който последната Червена бе рализирана с прекрасен крос-дабъл, но пласирането за цвят не бе идеално и Веселяка от Лестър пропусна Розовата за среден ляв джоб, като така не можа да запише сенчъри – 2:1.

Следващият фрейм също не предложи сериозна интрига, защото Селби го спечели с една визита, в която бе близо до халф-сенчъри брейк, а с още една кратка разчисти Червените, за да изравни резултата на 2:2.

Петият фрейм бе най-успешният за Селби, защото той със сенчъри брейк почти не даде на Дейл да стане от стола си. Веселяка от Лестър можеше да разчисти изцяло масата, но се спря на Розовата и записа серия от 119 за 3:2 в своя полза.

В оказалия се последен шести фрейм Селби поведе убедително със серия близо до 50 точки, а с още една кратка визита си осигури победата, след като Дейл не се възползва от грешката му – 4:2.