9-кратният европейски шампион, носител на Световната купа и световен шампион по сумо Петър Стоянов - Вожда днес закуси в Пресклуб "България" в компанията на спортни репортери. Менюто е изцяло от японската кухня и го майстори готвачът на националния отбор Асен Алексиев.
Вожда сяда на масата 2 пъти дневно, като около 11 ч е първото хранене. Около 6300 калории поглъща всекидневно, за да е в добра форма. Мисо, чанконабе, тонкасу и гюдон присъстват на шампионската трапеза.
Мисо е супа със специални 2 вида гъби. Чанконабе е вкусно месно блюдо със соева паста. По принцип може да е със свинско, телешко или пиле, но поверието казва, че преди състезание сумистите трябва да го консумират само с пилешко, за да останат на дохиото изправени, а не да паднат.
Гюдон е сварено телешко, а тонкасу е свински шницел. Не е забравен типичният бял ориз, сварен без мазнина, без сол и каквито и да са подправки. Друг характерен продукт в състава на закуската са 10-15 яйца на очи. Единствените използвани подправки са джиндижифил и оризов оцет. При готвене се слага малко кафява захар.
Сладкишите обаче са табу, така както бялото брашно, олиото и маслото. Петър Стоянов вече е научил и малкия си син да похапва само японска храна. Съпругата му е усвоила няколко характерни рецепти. Често пъти семейството отива в японски ресторант.
С 11 медала се завърнаха преди броени дни родните сумисти от супертурнира в Милано, в който взеха участие 250 състезатели от 18 страни. Националният ни женски отбор грабна 4 златни отличия и зае първото място сред 12 отбора. Нежната 64-килограмова състезателка Анна Методиева за пореден път стъпи най-високо на почетната стълбица, след като надви на дохиото свръхтежката Сара Александър от Великобритания.
Утре в НСА ще се състои второто издание на международния турнир "Бони оборот сумо мастърс" за всички възрасти с участници от САЩ, Египет, Холандия, Сърбия и мн. др.
Днес президентът на холандската сумо федерация Стивън Гадд похвали родната школа и националния ни отбор, който има типичния японски стил на схватките. Турнирът е важен етап от подготовката за Европейското първенство през май във Варна. Американският сумист Трент Сабо също изрази възхищението си от българите, още повече че в родината му този спорт не се радва на особена популярност.
КоментариНапиши коментар
ОЩЕ КОМЕНТАРИ