Стрийптизът на французойка на US Open срещна одобрение (ВИДЕО)

По време на двубоя си срещу Йохана Ларсон, Ализе Корне установи, че е облякла горнището на екипа си наобратно след 10-минутната пауза заради жегата между втория и третия сет. Французойката реши да не губи време, връщайки се отново до съблекалните, и съблече и облече отново дрехата направо на корта.

Съдията на стола заяви, че това поведение не е приемливо и й отправи официално предупреждение за неспортсменско поведение. Инцидентът, съвсем естествено, породи много коментари и отново се заговори за различното отношение към мъжете и жените в спорта.

„Ако изразя истинските си чувства, ще трябва да ме цензурирате. Смятам, че това е непело.“ – заяви Виктория Азаренка. – „Тя не направи нищо грешно, нито показа неуважение. Просто преоблече горнището си, защото бе наобратно. Не мога да повярвам, че това изобщо се обсъжда. Радвам се, че се извиниха и се надявам никога да не се повтаря.“

„Това е проблем не само в тениса, но и в световен мащаб. Винаги има двоен стандарт за мъжете и жените. Трябва да преодолеем това и ние състезателките трябва да направим всичко, за да се уверим, че тенисът ще остане най-прогресивният спорт в това отношение“, добави Азаренка.

Джуди Мъри също не бе очарована от решението на съдията на стола и подчерта, че мъжете могат да сменят тениските си по всяко време на корта.

Инцидентът се случи дни, след като Френската тенис федерация обяви, че повече няма да позволява на Серина Уилямс да носи екип, подобен на този от тазгодишното издание на турнира. Това даде допълнителен повод на защитниците на правата на жените да изразят недоволството си.

От USTA излязоха с писмено обяснение във връзка с казуса „Корне“, в което заявиха, че всеки тенисист, независимо от пола му, може да се преоблече, докато е седнал на столчето за почивка. Жените могат да го направят и в закрито помещение до корта, ако съществува такова, (но само при желание от тяхна страна) и това няма да бъде считано за „bathroom break“.