Странно решение остави България без отбор във волейболната ШЛ

България няма да има представител в Шампионската лига по волейбол при мъжете през новия сезон. Причината за това се крие в липсата на зала, в която първенецът в Суперлигата - Нефтохимик 2010 (Бургас) да домакинства във водещия по сила европейски клубен турнир, съобщава bgvolleyball.com. Бургазлии спечелиха за трета поредна година титлата в първенството, след като сразиха на финала Хебър с категоричното 3-0. Остарялото съоръжение "Младост" обаче не отговаря на изискванията на европейската централа, като през миналия сезон бе направен компромис от страна на федерацията, за да могат шампионите да играят в квалификациите. Втори подобен обаче едва ли ще има, което е накарало ръководството на Нефтохимик да подаде директно кандидатура за втория по сила турнир - Купата на CEV.

"Не отговаряме на изискванията за участие в Шампионската лига. Докато новата зала в Бургас не е готова, няма как да играем в този турнир. Нашата цел отдавно е ясна и обявена - искаме да изградим отбор, с който да атакуваме групите на Шампионската лига. За да се случи това обаче, трябва да бъде завършена новата зала в града. Нямаме желание да ходим до Варна или до София, за да домакинстваме, защото в това няма смисъл. Отборът е от Бургас, феновете му са тук и не случайно на финалите в първенството "Младост" се оказа тясна. Благодарение и на усилията на Данчо Лазаров играхме миналата година там, но сега няма да правим същите упражнения. Имахме уверението, че новата зала ще е готова до есента, но това няма да се случи. Така че ако я завършат догодина през пролетта или лятото, то, разбира се, стига да си защитим титлата си, ще участваме в Шампионската лига. Към настоящия момент това не е факт и затова пуснахме документите си за Купата на CEV", коментира ситуацията за "Тема Спорт" изпълнителният директор на Агенцията за мениджмънт и реклама в спорта на Лукойл-България Сашо Везенков.

Освен от Нефтохимик родният волейбол ще бъде представян в евротурнирите и от Хебър. Тигрите от Пазарджик спечелиха Купата на България и така си осигуриха участие за Чалъндж къп, където ще дебютират през есента.