Мъжкари! Обърнахме Германия от 0:2 до 3:2 в Лигата на Нациите

Българските волейболни национали спряха черната серия от четири загуби в турнира Лигата на Нациите. В истински трилър, на който биха завидели и най-добрите режисьори, нашите момчета обърнаха от 0:2 до 3:2 европейския вицешампион Германия и записаха четвърти успех от 12 мача в надпреварата.

Бундестимът поведе след 28:26 и 25:18, като вече се виждаше и краен победител. Но тогава "лъвовете" показаха класата си и водени от Цветан Соколов взеха следващите три гейма с 25:23, 25:19 и 15:10, за да се поздравят с успеха и да натрият германските носове.

Първата част беше изключително равностойна, като дори в един момент нашите момчета имаха по-сериозен превес. В началото всичко вървеше точка за точка и нямаше откъсвания в резултата. За да се стигне постепенно до аванса от 14:10 в полза на момчетата на Силвано Пранди.

Но последва срив в играта им и германците записаха шест безответни точки, за да се оттеглят с аванс на втората техническа пауза. Оттук до края на гейма те не дадоха на България отново да поведе в резултата и след четири геймбола затвориха частта при 28:26 в своя полза.

Във втория гейм германското надмощие беше най-осезаемо. Рано-рано европейските вицешампиони натрупаха аванс, който методично увеличаваха, за да стигне почти двуцифрено измерение при 19:10 и 21:12. В крайна сметка те го затвориха при 25:18 и се виждаха крайни победители с тази убедителна игра.

Но не би. Нашите се стегнаха, захапаха в резултата съперника от самото начало на третия гейм и след 10:10 започнаха да трупат аванс. Той стигна четири точки при 19:15 за момчетата на Силвано Пранди, но германците успяха да изравнят до 21:21. В крайна сметка българите не показаха колебания и затвориха гейма при 25:23 и намалиха на 1:2.

Така дойде ред и за най-убедителния български гейм. В четвъртия всичко се развиваше равностойно до 8:8, но постепенно "лъвовете" натрупаха аванс от четири точки, който поддържаха. В края дори го увеличиха и затвориха частта при 25:19 и доведоха нещата до тайбрек.

В него българите бяха безкомпромисни. Поведоха от самото начало и дадоха само веднъж на германците да им изравнят - за 1:1. До края бяха мощни и безпощадни и след 15:10 сътвориха голям обрат и записаха четвъртата си победа.

Тя е без особено значение за крайното класиране, но все пак ще повлияе добре на самочувствието на момчетата. И все пак би трябвало да им помогне в битката за оставане в турнира и догодина. В последния уикенд от турнира "трикольорите" ще играят в Пловдив, а съперници ще им бъдат Сърбия, САЩ и Иран. Мачовете ще са от 28 до 30 юни.

Иначе най-полезен в мача за пореден път беше Цветан Соколов, който наниза 21 точки, а по 11 добавиха Розалин Пенчев и Мартин Атанасов. Кристиан Фром беше най-резултатен за германците с 19 точки, а Симон Хирш му помогна с 15