Страхотни победи за Котоошу и Аоияма

снимка: Guliver/Getty Images

Великолепен успех записа най-добрият български сумист Калоян Махлянов в 12-ия кръг на турнира за Купата на императора в японската столица Токио.

Котоошу демонстрира силата си на глинения кръг, тръшвайки с хватката „уватенаге“ определяния за най-силен „одзеки“ Кисеносато.

Така българинът вече има 7 победи и 5 поражения, какъвто е активът и на днешния му съперник. Това определя 5-то място на Котоошу в класирането, като неговият колега от школата Садогатаке „одзеки“ Котошогику (8-4), изненадата „магаешира-10“ Ендо (9-3), заместилият го с ранг „одзеки“ Какурю (11-1) и Великият шампион Хакухо продължават да са пред него в таблицата до момента.

Какурю ще продължи да бъде „одзеки“ за сметка на Котоошу след края на този турнир и по време на следващия в календара на елитната сумо дивизия. Махлянов ще трябва да се надява да спечели поне 10 победи на следващия турнир, за да стане отново „одзеки“.

Другият българин в дивизия „Макуучи“ Аоияма също постигна успех чрез техниката „хатакикоми“, с която надви „магаешира-4“ Аминишики. Даниел Иванов вече има 5 победи и 7 загуби в Токио и има възможност да завърши с положителен баланс, ако спечели оставащите си 3 мача.

„Йокодзуна“ Хакухо повали „секиваке“ Гоейдо с хватката „уватенаге“ и записа 12-та поредна победа. Единствено „одзеки“ Какурю (11-1) и „магаешира-10“ Ендо (9-3) имат шансове да премахнат Великия шампион от първото място в класирането.

Утре Котоошу има отговорен мач именно срещу Ендо, докато Аоияма ще се изправи срещу по-слаб съперник - „магаешира-9“ Фуджизума.