Стоичков: Нулева година за ЦСКА, но не е провал

Легендата на ЦСКА и Барселона Христо Стоичков говори пред bTV в навечерието на 70-ата годишнина от основаването на автентичния клуб ЦСКА. В момента Гриша Ганчев, Юлиан Инджов и самият Ицо притежават най-много акции в ЦСКА-София, който ще празнува юбилея на националния стадион.

Носителят на „Златната топка“ и голмайстор на световното първенство през 1994 г. ще се включи в тържествата на 5 май, на които ще бъдат почетени големите „армейски“ шампиони в различни видове спорт.

Камата с неохота коментира третодивизионния ЦСКА 1948, който също претендира да бъде автентичен наследник на фалиралия ПФК ЦСКА АД.

„Да стоят във Военния клуб и това е“, лаконичен бе той. Именно във Военния клуб ЦСКА 1948 ще организира своето честване на юбилея.

„За мен тези четири букви означават слава и гордост. Дойдох в ЦСКА много малък, а първите стъпки никога не се забравят. Историята говори сама по себе си. Трябва да знаеш кой е минал през този клуб. Мислите ли, че аз не знам кои спортисти са минали през ЦСКА? Кои олимпийски шампиони са били в ЦСКА? Аз съм си направил труда да ги науча. Като ги видя на улицата, да не ги подмина, а да ги поздравя. Защото те са легендите. Ето това липсва на младите днес“, подчерта Стоичков.

Носителят на КЕШ с Барселона призова феновете да чакат търпеливо времето, когато „червените“ отново ще бъдат на върха. През настоящия сезон привържениците останаха разочаровани, след като любимият им отбор не успя да се пребори нито за титлата, нито за купата. Утеха е завръщането в европейските клубни турнири, което става факт благодарение на второто място в шампионата и на разрешението от УЕФА.

„Като погледнеш какви спортисти са минали през ЦСКА, човек настръхва. Как няма да бъда горд? 70 години не са минали никак леко. Много труд, много пот. Много лишения. Трябва да мислим за момента, когато отново ще бъдем познатата сила. Но това ще изисква време. Няма как ЦСКА да бъде шампион във всеки един момент. Защото в съвременния спорт се изисква много труд. Затова трябва да имаме готов план, програма - 4, 5, 8, 10 години. Стратегия на работа, а не от днес за утре.“

„Когато се раздаваш, може да загубиш. Аз също съм губил. И като футболист на ЦСКА, когато сме играли силно. Просто другият отбор е бил по-подготвен и ни е побеждавал“.

Стоичков отчете, че ЦСКА изпраща нулева година. „Ще го кажа така: Неизпълнени цели. Какво значи провал? Провал е ако не си на терена. Ако не са те взели в групата. Отговорът е търпение. Така, както феновете са ни търпели нас да израснем като футболисти.

„Тази година беше моментът за титла и го изтървахме. Може би мачът в Разград беше преломният момент психически да преборим Лудогорец. Не успяхме да издържим последните 5-6 минути. Но не мисля, че от един мач трябва да се правят генерални изводи. Този сезон отборът ни не бе на нужното ниво. Печелеше мачове, но не беше толкова свеж.“

„Напрежението между ЦСКА и Лудогорец не може да е фактор. Ако ти си голям, не можеш да търсиш постоянно вина в другия. Трябва да търсим вината в себе си. Нека се спре с тези престрелки.“