Стенли: Ние прогонихме Бербо в Индия, Ди Матео разби сърцето ми

снимка: twitter.com

Бившият капитан на българския национален отбор и Астън Вила - Стилиян Петров, заяви, че българите сами са прокудили Димитър Бербатов и са го изпуснали в Индия. Стенли сподели, че ако добрият му приятел Бербо бе започнал в Берое, това щеше да е истинска реклама за българския футбол, но самите фенове са провалили трансфера.

"Излезе новина, че Димитър Бербатов, който е добър приятел и имам голям респект към него, има шанс да играе в България. Това щеше да е голяма реклама за всички нас. Това име отново да е тук, да привлече вниманието към българския футбол. А ние какво направихме? За това, че щял да избере Берое, веднага се нахвърлиха към него. Нека някой друг да му предложи, както той каза в интервю. Виждаме, че други големи звезди се прибират в страните си и играят. Всички ги приемат с почитание. Ние какво направихме – изгонихме го. Сега ще ходи в Индия. Защо да е в Индия, а не в България?", недоумява бившият халф на Селтик и Вила в предаването "Код Спорт" по "ТВ+".

Стенли, който пребори геройски левкемията, говори и за завръщането си на терена след коварната болест. Той постигна невероятен прогрес във физическо отношение след лечението и се надяваше да възобнови кариерата си в любимия Астън Вила. Тогавашният треньор Роберто ди Матео обаче не бе на същото мнение и не даде голям шанс на българина да покаже, че не е загубил гения си с топка в крака. Стенли сподели, че мениджърът е разбил сърцето му с тежкото решение.

"Не мога да го виня, но в мен остана горчиво чувство. Ди Матео е взел това решение, но можеше и да е някой друг. Просто мисля, че можеше да се подходи много по-деликатно в тази ситуация. Все пак преборих рака, преминах през много труден период на лечение и успях да се завърна. Не говоря за качества, а да си върна мускулатурата и фитнеса. Нямах никакви финансови претенции към Вила. Просто исках да се завърна като футболист. Може би понякога, когато се предлагаш без пари, не става. Може би трябваше да искам нещо. (смее се) Не стана. Положих много усилия. Важното бе, че не пропуснах нито една секунда от тренировъчния процес в цялата подготовка. Имаше двуразови и триразови тренировки при температура от 40 градуса в Австрия. В стаята ми нямаше климатик, потях се 24 часа. Но беше невероятно приключение. Приемах всичко с усмивка – всяка тежка тренировка, всеки момент, защото все още имах шанса да живея. Момчетата се учудваха, защото тренировките бяха много тежки на такива температури, но бях щастлив, че отново мога да играя футбол и да съм на терена. Явно това не го разбраха. Заболя ме наистина много, но както казах – в живота не всичко се получава така, както искаме", сподели Петров.

Той разкри още, че в момента коментира футболни мачове в Англия и кара треньорски курсове. Стенли не скри, че някой ден може да поеме отбор от родината.

"Анализирам мачове и в "Скай", и в Би Би Си, и в Би Ти в Англия. Имам покана да пътувам и в Катар, където също да коментирам Висшата лига. Но това е по-далечна дестинация и пътуването ме спира. Засега имам оферти, стоя около футбола. Както се казва - не напускам футбола. Доставя ми удоволствие, но аз си избирам. Правя го, когато мога и искам да коментирам и анализирам", заяви Стилиян.

"Вече взех "А" лиценза. Следващият, който е и последен, е "Про" лиценз. Започвам го след шест месеца. Когато вземеш "Б" и "А" лиценза трябва да направиш определени часове в някой клуб, за да преминеш. Имаш изпити, моите минаха много добре. Показах нещо по-различно. Но в треньорската кариера нещата са доста по-различни – работиш с много характери, с президенти. Имам моя стратегия, но доста хора ми казаха, че стратегията се променя много бързо, когато навлезеш в истинския футбол, а не само да го гледаш отстрани. Готов съм, но за мен е най-важно да сформирам екип. Водя разговори с много хора – и с по-млади, и с опитни. Мисля, че трябва да има опитен треньор до мен. Все пак аз съм млад. Това, че отстрани разбираме футбола, не означава, че можем да го практикуваме, както трябва. Спрял съм се на няколко човека. Екипът трябва да има същите виждания и мислене като теб. Това е много трудно, но засега напипвам нещата", сподели бившият играч на ЦСКА, Селтик и Вила.

"В момента нямам идеята да поемам български отбор, но ще се радвам. Коментирал съм го също със семейството ми. Треньорската кариера е непредвидима, не знаеш къде можеш да започнеш. Но в момента това не е на дневен ред. Все пак семейството ми е устроено в Англия. Повечето неща преминават в чужбина. Засега не е фикс-идея, но защо не?", остави си отворена вратичка Стенли.