Станислав Беньов за Sporta.bg: В България няма улеи

галерия:

снимка: Facebook

Станислав Беньов представя България на Зимните Олимпийски игри в Сочи в един не особено популярен спорт у нас – спускане с едноместна шейна (шейнички).

В специално интервю за Sporta.bg дни преди началото на Олимпиадата Беньов разкрива, че му е трудно да се подготвя на местна почва, защото в България просто няма улеи, а през лятото е невъзможно да се тренира.

Той и другите състезатели от националния отбор се подготвят предимно в Германия. Въпреки това Станислав не се оплаква от нищо и е уверен, че резултатите няма причина да не дойдат, ако се полагат достатъчно усилия на тренировките.

Олимпийският турнир по едноместни шейни започна днес – Беньов зае предпоследното 38-мо място след провеждането на първите два манша. Утре надпреварата продължава с третия и четвъртия манш.

4059894

Единствено 19-годишният представител на Тайван Те Ан Лин е след българина във временното класиране на дисциплината. Беньов потвърди пред Sporta.bg, че 39-то място на Световното първенство в Канада е най-добрият му резултат при мъжете. В Сочи със сигурност той ще подобри това свое постижение.

Ето как Станислав Беньов отговори на въпросите на Sporta.bg:

4063983Как се запали по шейните, къде започна да тренираш и кога реши, че искаш да се занимаваш с това?

Един ден се разхождах с родителите си в Южния парк и там видях едни спортни шейни и деца, които тренираха с техния треньор. Записах се и аз да тренирам същите шейни на същото място, като тренирахме и на Кремикровци. Там провеждахме летните състезания, а на Витоша – зимните.

Има ли в България условия за тренировки, ти самият къде се подготвяш?

В България нямаме много добра подготовка, поради тази причина, че нямаме улеи тук. Но аз и другите състезатели, които са първите в националния отбор, тренираме в чужбина, предимно в Германия.

Какви са трудностите, с които си се сблъсквал досега в кариерата си?

В началото имах трудности, защото моят спорт не е никак лесен, но постепенно проблемите ми почнаха да намаляват. Всичко се дължи на много тренировки и упоритост.

Имаш ли време да се занимаваш с нещо друго – университет, например? Какви са задълженията ти извън спорта?

Да, имам време да се занимавам с други неща, но когато не е сезонът. През лятото пак тренираме, но тогава по-малко, защото няма къде.

4063982

Спечелването на квота за Олимпиадата ли беше голямата ти цел през този сезон? Как определяш представянето си до момента?

Да, спечелването на квотата беше голямата ми цел. Мога и по-добре да се представям, но всичко зависи от тренировките.

39-тото място на Световното първенство в Канада ли е най-силният ти резултат в кариерата? Него ли цениш най-много?

39-тото място на Световното ми е най-добрият резултат при мъжете.

Какво пожелаваш на българите в Сочи?

На Олимпиадата в Сочи пожелавам на всички спортисти успех и без контузии.