Стадионите на Световното първенство: Арена Фонте Нова

галерия:

Арена Фонте Нова (по известен сред бразилците като стадион „Октавио Мангабейра“) се намира в Салвадор и е поредният стадион, които Sporta.bg има честта да ви представи.

Салвадор е най-големият град в северна Бразилия и е известен с грандиозните си партита и улични карнавали. Мнозина определят мястото като бразилската столица на щастието.

Това прави Салвадор често избирана туристическа дестинация и не случайно градът е почти най-популярният в Бразилия след Рио де Жанейро и Сао Пауло. Дом е и на над 3,5 милиона души.

Това е един от най-старите футболни конструкции в Бразилия и ще бъде домакин на шест двубоя от Световното първенство в Бразилия през лятото на 2014 година. Теренът побира 60 хиляди души,а собственик е местното правителство. Бахия пък е тимът, който играе домакинските си мачове на това място.

4087118

За първи път вратите на съоръжението отварят през януари 1951 година. В същия ден се изиграват и два мача. Единият от които е Бахия-Фламенго, а другия: Витория-Гремио.

Рекордното посещаване принадлежи на мача Бахия-Флуминензе през февруари 1989 година, а двубоят завършва с победа за домакините с 2:1. На стадиона присъстват цели 110,348 души.

Трагични събития в историята на терена

Историята на Фонте Нова е белязана от горчиви моменти. Още в първия ден от отварянето на стадиона умират двама души от огромното вълнение, което било обзело всички. Смъртните случаи не приключват през 1951 година.

4087117

Бразилската трета дивизия провежда част от мачовете си на този стадион до зимата на ноември през 2007, когато най-високият балкон на конструкцията не издържал на тежестта. Играещите тимове били Бахия и Вила Нова. Общият брой на зрителите бил около 60 хиляди.

Домакините спечелили мача, както и промоция в по-горната дивизия. Това обаче струвало доста скъпо: 7 живота и близо 40 тежко ранени. Инцидентът бил в следствие на бурната радост на феновете, която довела до струването на терасата. Случката била последвана от много скандали и бунтове,а цяло чудо е, че жертвите не били повече.

Първоначалната идея била стадиона да бъде разрушен, но през 2008 е взето решение трибуните да претърпят цялостен ремонт и така съоръжението да се превърне в ултрамодерна архитектурна сграда.

4087116

Уникалното съоръжение е част от DJ Party, което изглежда много модерно

В действителност това се случва. Днес съоръжението в Салвадор е един от най-екзотичните терени в Бразилия и няма помен от трагедиите от 2007 година. Както всеки друг стадион и този е оборудван с всякакви екстри, които имат задачата да карат посетителите да се чувстват комфортно.

Мачовете от програмата на Мондиал 2014 , които ще се играят на "Фонте Нова" на Световното:

13 юни 2014 Група Б: Испания - Холандия

16 юни 2014 Група Г: Германия - Португалия

20 юни 2014 Група Д: Швейцария - Франция

25 юни 2014 Група Е: Босна и Херцеговина - Иран

01 юли 2014 1/8 финал:

05 юли 2014 1/4 финал: