Спортните успехи на младите ни таланти през 2013

галерия:

снимка: Facebook

Може да не ви се струва реално, но през изминалата 2013-та година България получи достатъчно поводи за радост след успехи в спорта. Трябва да се отбележи, че когато говорим за спорт, не обръщаме внимание само на комерсиалните турнири от световна величина.

Българските млади бойци ни накараха да се замислим за истинския смисъл на спорта като социален феномен – саможертва, дисциплина, вяра и усилия в стремеж към покоряване на върха.

Sporta.bgще ви даде няколко причини да се почувствате горди, че сте българи, припомняйки ви успехите на младите ни спортисти през 2013-та година.

Николай Пенчев – волейбол

Пенчев е сред най-обещаващите таланти на българския волейбол, като е неизменен национал и в мъжкия, и в младежкия ни отбор. Ники се представя отлично с екипа на полския Асеко Ресовия (Жешув) и е сред стълбовете в селекцията ни на един от най-важните и деликатни постове – посрещач.

4054319

Благодарение на Пенчев, който бе капитан на младежкия национален отбор до 23 години, момчетата ни дебютираха на голямата сцена с 4-то място на Световното първенство в тази категория. Той бе част и от състава на „лъвовете“, които завършиха 4-ти на Европейското първенство за мъже.

Габриела Петрова – троен скок

И 2013-та не мина без престижна титла за България в Царицата на спортовете – леката атлетика. Талантливата Габриела Петрова грабна златния медал на Европейското първенство за девойки с великолепен резултат в тройния скок – 13.91 метра. Можем да очакваме от нея още върхови постижения и при жените в следващите години.

Митко Ценов – 3000 стийпълчейз

4054311

Митко Ценов също стана европейски шампион за младежи в дисциплината 3000 метра стийпълчейз, макар титлата да му беше отнета заради безумие в правилника и педантичност на съдиите. Въпреки това Ценов защити реномето си на водещ състезател в дългите бягания сред младите в световен мащаб, като също така спечели сребърен медал на Европейското първенство по крос-кънтри за юноши в Унгария.

Ивайло Пеков – снукър

4054312

Талантливият майстор на щеката Пеков влезе в историята като първият български състезател, реализирал сенчъри брейк (100 или повече точки с едно излизане на масата). Това се случи на Световното първенство за аматьори в Латвия. Повече за света на снукъра през изминалата 2013-та година четете в специалния анализ на Sporta.bg

Ангел Караньотов – мотоциклетизъм

4054313

18-годишният ни талант в мотоциклетизма спечели за трети пореден път титлата в Европейския шампионат по супермото. Караньотов го направи в конкуренцията на състезатели, които се радват на помощта на могъщи фирми и доказа, че в спорта не всичко се решава с финансови средства.

Алберт Попов и Георги Нушев – ски алпийски дисциплини

4054316

В навечерието на Зимните Олимпийски игри в Сочи е хубаво да отбележим прогреса на младия ни талант в алпийските ски Алберт Попов. Той за втора поредна година спечели слалома за Купа „Тополино“, което е неофициално Световно първенство за младежи. В гигантския слалом пък той се представи блестящо за Купа „Пинокио“, където също триумфира през изминалата година.

Георги Нушев също има основания за гордост заради силното си представяне в края на 2013-та. Той спечели слаломите за Купата на Световната ски федерация (ФИС) в Италия и Сърбия.

Любомир Костов – голф

16-годишният Костов бе отличен като Млад спортист номер 1 на България на церемонията за Спортист на годината на 16-ти декември. Той спечели редица престижни международни турнири в този изключително бързо развиващ се спорт в България – голфа.

Михаил Христов – дълъг скок (с увреждания)

4054315

Михаил Христов е истинския пример за силата на духа и уникалната доблест, която възпитава спорта в хора. Трагичен инцидент го оставя без две ръце заради ампутация, но той черпи вдъхновение от Спортист номер 1 на България с увреждания Стела Енева, за да докаже, че човешките възможности са неограничени.

Днес Михаил е вицеевропейски шампион на дълъг скок, бронзов медалист на Световно и бронзов медалист в дисциплината на Европейско първенство за мъже.

Георги Гайдаржиев – канадска борба

Георги спечели златен медал на Световното първенство по канадска борба на лява и дясна ръка в Гдиня, Полша. Същите успехи той повтори и на Европейския шампионат в Литва.