Спор в министерството за системата на масовия спорт

снимка: Булфото

В Министерството на младежта и спорта работят по наредба, която да очертае системата и структурата на масовия спорт.

Това съобщи министър Мариана Георгиева по време на блиц-контрол пред парламентарната Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта. Народните представители от ПГ на ПП ГЕРБ Георги Андонов и Иван Чолаков се интересуваха по какви критерии са разпределени 20-те милиона лева от инвестиционната програма на министерството.

Георги Андонов поиска да разбере по-специално как са разпределяни парите за област Благоевград. Всяко населено място трябва да има своето спортно съоръжение, не етнизирайте населените места, отговори министър Георгиева.

Тя посочи, че правителството се ръководи от възстановяването на справедливостта и политиката за заличаване на различията на регионите.

"В тези места не е имало нито едно спортно съоръжение, а изследване на Европейския съюз показва, че по двигателна активност България е на предпоследно място", каза още министърът. По инвестиционната програма на кабинета сумата за спорт е 53 милиона лева през кметовете, а 20 милиона се отпускат през Министерството на младежта и спорта, обясни още министърът.

Народният представител Халил Летифов от ПГ на ДПС попита какво е по-различното на новата европейска програма "Еразъм плюс". Министър Георгиева обясни, че тя ще се реферира централно от Брюксел, но министерството ще помогне на клубовете и федерациите да кандидатстват по нея. Предвидени са 2 милиона евро за младежта и спорта.

В най-близко време комисията ще направи специално заседание, на което ще отчете резултатите от представянето на българските спортисти на зимната олимпиада в Сочи, каза председателят на комисията Христо Монов.

Преди това народният представител от ПГ на Партия Атака Маргарита Николова поиска да разбере каква е равносметката на министър Георгиева за представянето на българския олимпийски отбор в Сочи.

"Чакам БОК да прати официалния отчет, ще наложим върху него експертизата на Министерството на младежта и спорта и ще го оповестим по подобаващ институционален и обществен начин", обясни министърът.

При свои срещи тя направила изводите, че има грешки в методологията като смяна на треньори преди олимпиадата, грешки в подготовката, недобра спортна база и недобра логистика в спортната медицина.

През цялото време на подготовката комисията към БОК, която отговаряла за подготовката на олимпийците ни, нито веднъж не се е събрала на заседание, каза още министърът.