Спирайте моментално женския баскетбол... Или го закрийте!

снимка: lap.bg

Все си мислех, че българският баскетбол е на дъното във всяко едно отношение, но явно, че има още накъде да пропада. Вече нищо не може да изненада, абсолютно нищо. Мъжкият баскетбол е в ъгъла и само чака последен удар, за да се свлече мъртъв на земята. Женският баскетбол вече е легнал на смъртния одър и чака някой да изключи апарата за командно дишане. Знаете ли какво означават 20 точки в един мач от 40 минути? 20 точки?! Срещу 74 за противника. Последната част завършва при резултат 28:0! Естествено, не за България. Нашите са вкарали всичко на всичко пет коша от игра! Означава смърт за женския баскетбол. 20 точки вкараха нашите кадетки до 16 години на европейското първенство дивизия "Б" срещу... Финландия. Не срещу Русия, Турция, Гърция или някоя водеща баскетболна страна. А срещу Финландия, на която сигурно сме се подигравали, че до онзи ден са играли баскетбол със снежни топки.

Ако и този резултат не накара вас, баскетболните ръководители и треньори да направите нещо, спирайте моментално женския баскетбол. Или направо го закрийте. Госпожи и господа, няма никаква полза от това, което правите в момента, защото резултатите са тези. Какво като Дунав стана няколко пъти поред шампион на България?! Сега вече няма такъв отбор. Какво като Монтана стана шампион миналия сезон? Печели ли някой нещо от това? Има ли раздвижване в града, момичета идват ли в залата, тренират ли, искат ли да играят баскетбол? Защо играят по три чужденки в женските отбори? Какво е това безумие и кому е нужно. Защо е това мерене на силите и правене на интриги за едното първо място, което реално води до фалиране на отборите. Ако не вярвате, питайте Жоро Божков и Дунав (Русе). Дори и да има пет-шест талантливи момичета къде по-точно да играят?! Имаме пет женски отбора, в които играят по три чужденки. Останалите 10 свободни места са заети от пет-шест опитни българки. Всичко на всичко за някое по-добро дете остава... Нищо не остава. Много добре знам, че и вие, хората в женско направление на баскетбола знаете, че и тази година има пет момичета, които завършват училище и не искат да продължават да играят баскетбол. Защото няма къде. Или, ако има, ще седят резерви на чужденките.

Господа ръководители, нормално ли е никой да не иска да е национален треньор на юноши или девойки? Защо никой не иска да води кадетките до 16 години и единственият човек беше Таня Гатева. Адмирации за Таня и за това, което направи. Вероятно всички ще я сочат с пръст и ще я обвиняват. Моля ви, поне не правете това, защото всички се криете по мишите дупки и бягате от отговорност. Много добре знаете кои сте и как се пазите. Вие сте прави за себе си, кой луд иска да стане треньор да го бият с по 40-50 точки разлика?! Гатева е "лудата". Тя е "лудата", че работи и иска да работи в тази ненормална обстановка. "Луди" са и онези момичета, които продължават да тренират баскетбол, да обичат играта, да излизат на игрището и да падат като гнили круши. "Луди" са, че не са седнали с късите поли в офиса и не изкарват луди пари.

На 2 септември има избори за нов президент на федерацията. Покрай изборите вмъкнете точка "закриване на женския баскетбол". Временно, за няколко години. Ако от есента започнат три или четири отбора в първенството, по-добре наистина сложете края. Няма да е за първи път в България да няма женско първенство в някакъв спорт. Няма и да е последният. Ако и загубата от Финландия с 54 точки разлика не ви стресне, значи вие, ръководители и треньори в баскетбола, сте безнадежден случай.

Стефан Ралчев

Блиц Спорт