Спипаха и легендата Бубка в световна корупционна схема

снимка: twitter.com/Sergey Bubka

Обширното разследване на френския вестник "Льо Монд" за корупция в световния спорт застигна и легендата в овчарския скок Сергей Бубка. Великият украински състезател сега е вицепрезидент на Международната асоциация на атлетическите федерации (ИААФ) и член на Международния олимпийски комитет.

Украинецът е заподозрян в нечисти сделки, свързани с двама души. Това са синът на бившия президент на асоциацията Ламин Диак - Папа Масата Диак, както и бившият председател на Руската федерация по лека атлетика (ВФЛА) Валентин Балахничев.

Изданието информира, че през юни 2009 година бившият световен рекордьор в овчарския скок е превел сума от 45 хиляди долара по офшорна сметка в компанията "Ню Милс Инвестмънтс" на остров Сейнт Китс и Невис. От този превод е облагодетелстван именно Балахничев. Самата офшорка пък е направила същия трансфер към компанията на Папа Масата Диак малко по-рано.

Балахничев го отнесе още през 2015, когато подаде оставка като шеф на ВФЛА заради допинг скандала с руските атлети. На следващата година пък етичната комисия към ИААФ гласува неговото доживотно отстраняване от спорта, припомня bgathletic.com. Папа Масата Диак пък бе разследван за глобална корупционна схема, свързана с подкупи за домакинството на Олимпиадата в Рио 2016.

"Преведените от Бубка средства по никакъв начин не са свързани с провеждането на Олимпийските игри в Рио 2016", заяви категорично Балахничев, потърсен за коментар от руската агенция "Р-Спорт". "Изобщо е странно да се мисли, че аз мога по някакъв начин да повлияя на решението на който и да било от членовете на МОК за провеждането на Олимпиада. Смятам, че всичко се прави, за да се навреди на Сергей Бубка. Нито аз, нито Бубка някога сме били свързани с тази история", сигурен е бившият председател на Руската федерация по лека атлетика.

Балахничев твърди, че получените 45 хиляди долара всъщност са били за организация на традиционния атлетически турнир "Звездите на овчарския скок", провеждан в Донецк от 1990 г. "Преводът на парите беше свързан с разширяване на "Звездите", за което помагах на Сергей. Опитвахме се да увеличим броя на тези състезания", каза той.

Папа Масата Диак пък нарече обвиненията "най-голямата лъжа в историята на световния спорт".