Спас Русев: Мога да хвърля оставка! Левски ще играе в Европа

Собственикът на Левски Спас Русев коментира пред "Блиц" ситуациятата в клуба. Ето как бизнесменът отговори на въпросите, които се породиха във връзка с последните скандални събития на Герена:

Г-н Русев, как ще коментирате информацията от УЕФА, че Левски е спрян от участие за срок от 2 години от европейските клубни турнири?

- Левски не е спрян от участие от европейските клубни турнири. Просто в писмото на УЕФА се казва, че до края на февруари 2019 г. трябва да погасим определени задължения, за да бъдем допуснати до участие. Това е стандартна процедура на УЕФА. Всичко това е предвидено и планирано, така че не виждам никакви притеснения и опасения за Левски.

Могат ли сините фенове да бъдат спокойни, че сумата от над 1 млн. евро, за която претендира УЕФА ще бъде погасена до крайния срок?

- Абсолютно. Вижте, в България има регистрирани около 700 футболни клуба в БФС. Само един от тях е печеливш или поне е на 0. И това е Лудогорец. Всички останали по една или друга причина са на загуба. Финансови проблеми, особено в клуб с високи амбици като Левски не са нещо необичайно. По-важният въпрос е, че целият модел изглежда сбъркан, защото не може от 700 клуба само един да е в състояние да е финансово балансиран, а всички останали да са на загуба. Но това е тема на по-задълбочен анализ.

От тръст "Синя България" Ви обвиниха в еднолично управление и слаби резултати през сезона. Вашият отговор?

- Да бъдеш президент или председател на Надзорния съвет на клуб като Левски с изключително високи претенции и цели, е един от най-горещите столове, които могат да се заемат. И това се доказва повече от 10 години. Аз не приемам моята позиция като председател на Надзорния съвет на Левски като привилегия, а като отговорност и шанс, който ми е даден в живота. Но аз нося отговорност в рамките на позицията, която заемам. В тази връзка ще направя едно важно уточнение - аз не съм мажоритарен собственик на Левски, а най-големият акционер в клуба с малко по-малко от 50%. Ако тръст "Синя България" имат управленска структура, бизнес план и модел, който би направил клубът печеливш и финансово успешен, моля да я представят. Аз зная, че Павел Колев също изготвя програма, която ще бъде представена в следващите дни. Но ако тръст "Синя България" има такава програма, аз съм готов в началото на следващата 2019 г. да свикам Общо събрание, за да я разгледаме. Готов съм да си подам оставката като председател на Надзорния съвет и ще призова и останалите членове на Надзорния съвет и на Управителния съвет да подадат оставка, за да може новият изпълнителен директор Павел Колев съвместно с тръст Синя България и всички онези, които имат право на номинации да номинират новите членове на Управителния съвет. Аз с моя глас ще ги подкрепя!

От думите Ви разбирам, че идването на Павел Колев в Левски е сигурно. Така ли е наистина, защото всеки ден има различни информации по темата. Категорично ли Колев ще е част от Левски през януари 2019 г.?

- Аз засега не съм чул от него нищо, което да твърди обратното.

Вчера старши-треньорът на Левски Стоянович заяви категорично, че остава на поста си. Как си обяснявате спекулациите около неговото евентуално напускане?

- Славиша Стоянович е един изключително добър треньор. Той не е преставал да получава предложения и оферти за преминаване в други отбори още от самото му пристигане в клуба. Но Славиша е истински професионалист и има амбиции за постигане на цели в клуб като Левски, освен това той има съществуващ договор за 2 години с клуба. Така, че всички твърдения, че отива в друг отбор са чиста спекулация, която смятам, че до голяма степен иска да повлияе, както на атмосферата вътре в клуба, така и на трансферите, които клубът подготвя през зимната пауза.