Снукърът през 2013 - детето вундеркинд на българския спорт

галерия:

снимка: Академията

Снукърът заслужава награда за най-проспериращият спорт в България през 2013-та година.

Родните фенове на джентълменския спорт станаха свидетели на незабравими дуели между най-знаменитите майстори на щеката в зала „Универсиада“, а и получиха допълнителни поводи за гордост от представянията на българските състезатели в международните турнири.

Черешката на тортата в изминалата година пък бе откриването на „Академията“ - най-новият спортен бар и снукър клуб в България.

Снукърът в България през 2013-та

Феновете на спорта у нас още пазеха пресни спомени от шоуто в хотел „Принцес“ в края на 2012-та, когато за първи път на родна територия се проведе професионален турнир с участието на всички големи майстори на щеката. Тогава българската публика направи отлично впечатление с познанията си за играта и топлото отношение към звездите.

4054289

В зала „Универсиада“ второто издание на турнира РТС Victoria Bulgaria Open се превърна в още по-голям успех. Рони О'Съливан – безспорният любимец на феновете – ги омагьоса с присъствието си около масите и внесе допълнителния магически блясък на цялото преживяване, за да го направи наистина незабравимо за родните привърженици.

4054286

Ракетата отпадна на полуфиналите в сблъсък с големия си съперник Джон Хигинс, който след това триумфира във финала срещу Нийл Робъртсън пред непрестанните аплодисменти на почти 2000 души.

4045336

Най-големите успехи на българския снукър са свързани с получаването на треньорски лиценз от Братислав Кръстев, който започна да развива успешно кариерата си на наставник. В същото време Брандо усъвършенства и собственото си представяне край зеленото сукно, което му позволява да прави страхотни победни серии в турнирите от българския календар.

4051872

2013-та трябва да се счита за начало на новата ера в българския снукър и заради фамозния исторически първи сенчъри брейк от наш състезател. Ивайло Пеков направи непостижимото – 108 точки на Световното първенство за аматьори в Латвия. Така българският снукър вече има всичко, от което се нуждае, за да запише още по-големи успехи през следващата година.

4054290

На края на календарната 2013-та пък бе открита официално „Академията“ - най-новият снукър клуб в България, който освен трибуна за развитие на родните състезатели, предлага и изобилие от бордови игри за развлечение и забавление на българските фенове.

Снукър елита през 2013-та

Марк Селби спечели Мастърс-а през 2013-та година и в края на изминалия сезон 2012/2013 заслужи приза за Най-добър играч през кампанията. Веселяка от Лестър не можа да спечели Тройна корона, защото отпадна безславно от Световното първенство в „Крусибъл“.

4046317

Шампионата на планетата премина изцяло под диктовката на невероятния Рони О'Съливан, който бе играл само 1 мач през сезона преди да започне защитата на титлата си от 2012-та. Това не попречи на Ракетата да унищожи всичко по пътя си и да срази Бари Хоукинс във финала.

4050801

Новата кампания 2013/2014 бе една от най-силните на Нийл Робъртсън, който завърши календарната година като номер 1 в света и осъществи голямата си мечта – Тройна корона след триумф в Шампионата на Обединеното кралство над Марк Селби.

Дин Дзънхуей пък влезе в историята с трите си поредни ранкинг титли. Завършекът на 2013-та ни кара с още по-голямо нетърпение да очакваме новата година в снукъра, която ще започне подобаващо – със спор за великия „Мастърс“...