Снукър вратата най-после се отвори за Мартин Гулд

снимка: World Snooker

„Продължавам да чукам на вратата и в един момент тя ще се отвори, сигурен съм, че ще спечеля някой турнир до края на сезона“, пожела си Мартин Гулд в специално интервю за Sporta.bg oт 5 октомври 2014 година.

Тогава той отстъпи с 2:4 на Шон Мърфи на финала на турнира от сериите РТС Victoria Bulgaria Open и въпреки че не успя да се сдобие с ранкинг титла в рамките на сезон 2014/15, то го направи миналата седмица с триумфа си в Германския мастърс.

„Вратата“ наистина „се отвори“ за любителя на голфа Гулд, който, освен с майсторството си на масата и с позитивизма на характера си, се хареса на феновете на снукъра и поради факта, че напомни за Денис Тейлър.

Повече от три десетилетия бяха нужни, за да може играч с очила да спечели ранкинг титла, след като за последно това бе правил именно Тейлър – сега коментатор на ВВС. Той е шампион в „Крусибъл“ в може би най-паметния финал в историята на световните първенства – онзи през 1985 година, когато надвива с удар по последната Черна Стив Дейвис с 18:17.

 

Мартин Гулд можеше да се похвали с победа в турнир от сериите РТС отпреди четири години, финал в България през 2014-та, преди това загубен дуел за титлата в Големите финали на РТС през 2011-та и финал в Откритото първенство на Австралия през 2015-та.

От третия път Гулд се сдоби с така желаната ранкинг титла и стана 54-ият майстор на щеката в историята, който е член на семейството на шампионите в надпреварите от най-висок ранг. Той спечели битката с белгийския талант Люка Бресел с 9:5 в един от най-непредвидимите и неочаквани финали от началото на сезона.

По пътя си към трофея Гулд елиминира последователно Марк Уилямс, Бен Ууластън, Джъд Тръмп и Греъм Дот.