Снукър фиестата продължава с Шампион на шампионите

снимка: World Snooker

Само два дни след края на вълнуващото четвърто поредно издание на снукър турнира PTC Bulgaria Open керванът на джентълменския спорт се пренася в Ковънтри за един от най-новите и най-престижни турнири, които не са от ранкинг системата – Шампион на шампионите.

„Райкох Арина“ ще приеме специална селекция от 16-ма майстори на щеката, които са печелели определени титли през годината до момента. Именно поради тази причина РТС Bulgaria Open бе толкова важен турнир, защото победителят Марк Алън хвана последния влак за влизане в схемата на Шампион на шампионите и ще се бори за колкото се може по-голяма порция от наградния фонд, като за победителя са отредени 100 хиляди паунда.

В Шампион на шампионите участват 16-ма майстори, разделени по четирима в четири групи. След като са изиграли мачовете си, победителите от всяка група се класират за полуфиналите. Шампион в предишните две издания на надпреварата е Рони О'Съливан, който през 2013 надви на финала Стюарт Бингам, а през 2014 – Джъд Тръмп.

Шампион на шампионите се провежда между 10 и 15 ноември.

Осем от участниците са поставени, а останалите осем – непоставени, като в груповата фаза се играе във формат 4 от 7 (както в РТС-тата) между поставен и непоставен. Джон Хигинс с триумфа си в Международния шампионат в Китай миналия месец успя да се изкачи в световната ранглиста достатъчно, за да изпревари Рони О'Съливан като първи поставен в Шампион на шампионите. Полуфиналите се играят във формат 6 от 11 фрейма, а финалът – за 10 от 19.

В Шампион на шампионите участват звезди като световнияа шампион Стюарт Бингам, световният номер 1 Марк Селби, шампиона от Мастърс 2015 Шон Мърфи, носитела на титлата от Шампионата на Обединеното кралство Рони О'Съливан, както и победителя в Международния шампионат Джон Хигинс.

Програмата:

10 ноември, 15:00 часа българско време: Стюарт Бингам – Жу Юелон

10 ноември, 16:00 часа българско време: Джъд Тръмп – Кирън Уилсън

11 ноември, 15:00 часа българско време: Джон Хигинс – Алистър Картър

11 ноември, 16:00 часа българско време: Джо Пери – Майкъл Уайт

12 ноември, 15:00 часа българско време: Нийл Робъртсън – Рори МакЛауд

12 ноември, 16:00 часа българско време: Шон Мърфи – Ян Бинтао

13 ноември, 16:00 часа българско време: Марк Селби – Стивън Магуайър

13 ноември, 16:00 часа българско време: Бари Хоукинс – Марк Алън