Снукър шампионът Алън за Sporta.bg: Публиката беше страхотна

снимка: Жаклина Симова

Пистолета Марк Алън е новият носител на трофея от снукър турнира PTC Bulgaria Open, след като спечели категорично с 4:0 финала пред пълната зала „Универсиада“ срещу уелсеца Райън Дей.

След триумфа си майсторът на щеката от Северна Ирландия се съгласи да разкаже пред Sporta.bg за протичането на финалния двубой, за престоя си в България и за удоволствието да играе пред родната публика.

„Беше труден мач и да, бях нервен. Още от началото на вечерта бях на тръни, но това е напълно нормално преди финал, финалът винаги е най-напрегнат, защото цената е титлата.

Започнах много добре и успях да поставя Райън (Дей) под напрежение, което ми помогна рано да се поуспокоя и да заиграя по-освободено. Знаех, че просто трябва да се възползвам от шансовете си на масата. Случи се така, че те бяха достатъчно, за да стана шампион“, сподели Алън, след което обясни ситуацията в третия фрейм, когато поведе с халф-сенчъри брейк от 56 точки, но в последствие се стигна до сериозна тактическа битка и след 27 минути, той все пак спечели партията, но далеч по-трудно от очакваното.

Райън Дей реализира Зелената с флук, като му трябваше да вкара Розова и Черна, за да изравни резултата във фрейма и да предизвика „престрелка“ по Черната. Уелсецът обаче не можа да издържи на напрежението и пропусна още Розовата.

„Да, чувствах, че напълно контролирам фрейма. Направих брейк от 50-ина точки, но имах лош късмет да се получи тъчинг бол, с което серията ми свърши, а имах отличен шанс да приключа фрейма. Райън имаше късмет и без да иска вкара Зелената и аз бях в голяма беда. Всичко изглеждаше загубено, но той изпусна сравнително лесна Розова и малко по-късно вече успях да приключа фрейма.

Винаги е изнервящо, защото не е приятно да гледаш как опонента ти вкарва с флук, особено в толкова важен момент, но няма какво да направиш. Просто седиш на стола си и чакаш своя шанс, а аз мисля, че се контролирах много добре. Все пак, няколко ситуации се развиха срещу мен по време на мача, а въпреки тях успях да спечеля с 4:0, така че психически се справям много добре. А и играта ми вървеше през целия турнир.“

Марк Алън загуби само седем фрейма в течение на турнира, което е забележително постижение и доказва, че той напълно заслужава титлата.

„Да, радвам се, но нямам нищо против да печеля всеки мач 4:3 и да стигна до титлата. Но щом съм спечелил финала и полуфинала с 4:0, значи съм в добра форма. Обикновено в тези два мача срещаш опоненти, които също играят много добре, така че мога да извлека много позитиви специално от тези срещи.

Позитивно е също и това, че обърнах Майк Дън на четвъртфиналите от 1:3 до 4:3, като също играх отлично. Вчера пък надвих Стюарт Бингам, а да победиш световния шампион, на който и да е турнир, винаги е страхотно постижение“.

Титлата в София гарантира участието на Марк Алън на един от най-големите турнири през сезона в снукър календара – Шампион на шампионите, който започва именно на 10 ноември.

„Това е много хубав бонус. Очевидно е, че Шампион на шампионите е веднага след София, затова дойдох в България пределно мобилизиран да се представя възможно най-добре. Сега, след като спечелих титлата, ще е хубаво да играя в Шампион на шампионите с повече увереност. И кой знае, може да спечеля два поредни трофея.

Отдавна не бях печелил титла, мисля, че станаха 14 месеца (последният му триумф преди София бе на РТС в Германия през август 2014 – Пол Хънтър Класик). Така че е хубаво, че най-накрая спечелих. Знам, че съм достатъчно добър, за да съм на върха по-често. Не бих казал, че съм чак облекчен, защото формата ми беше добра и си знаех, че все някога ще прекратя сушата. Но подсъзнателно понякога се питаш дали изобщо някога отново ще спечелиш трофей. Затова съм много щастлив, че успях да спечеля отново турнир, няма значение дали е РТС и ранкинг, защото триумфът е постигнат срещу най-добрите играчи в света“.

Марк Алън призна пред Sporta.bg в първото си интервю по време на турнира, че не помни почти нищо от предишния си престой в България през 2012 година, защото е бил прекалено пиян. Ще пази ли по-специални спомени сега Пистолета от визитата си у нас?

„Да, разбира се, а сега няма да празнувам успеха с питие. Ще си легна рано, ще се прибера при семейството си и чак когато мога да се отпусна с тях, може би, ще си позволя една бира.

Чувствам България като специална държава, защото винаги е хубаво да се връщаш на място, където има такова позитивно отношение към спорта. А да играеш пред такава публика е невероятно. Не само че залата беше пълна, но те бяха и много шумни, когато нещата вървяха добре, а и когато се объркваха.

Затова играем снукър. Винаги е страхотно, когато играеш пред такава многобройна публика в голяма зала, и то на финал“, завърши шампионът на България за 2015 година.