Смърт почерни колоезденето

Смъртен случай почерни колоезденето. Белгиецът Михаел Голартс почина на 23-годишна възраст по време на пробега Париж – Рубе.

Състезателят на отбора Веранда’с Вилемс-Крелан получи сърдечен арест и се строполи на шосето по време на еднодневната надпревара. Той беше откаран с хеликоптер в болница, където късно снощи е починал. Първоначалните информации от лечебното заведение бяха, че Голартс е жив и няма опасност за живота му.

„С невъобразима тъга трябва да съобщим, че почина нашият състезател и приятел Михаел Голартс. Той си отиде заобиколен от своето семейство и близки“, обявиха от отбора.

Белгиецът се строполи на паважа на 109-ия километър от 257-километровото състезание и беше намерен в безсъзнание от лекарите на пробега. Телевизионните камери показаха как той получава първа помощ край трасето.

Това беше четвърти сезон на Михаел Голартс като състезател на Веранда’с Вилемс-Крелан и втори престой в отбора. От началото на сезона той участва в няколко класически пробега, като завърши на девето място на Дварс доор Вест-Влаардерен и зае 20-ите места на Куурне-Брюксел-Куурне и Дрийдаге де Пане.

Това беше първото му участие на пробега Париж-Рубе при мъжете, след като през 2015 година завърши състезанието при младежите. Пробегът е известен като „Ада на Севера“ и се счита за една от най-тежките надпревари в колоезденето с присъствието на 29 отсечки с паважно покритие на трасето.

Париж-Рубе е едно от най-престижните еднодневни състезания в календара. Победител стана световният шампион Петер Саган, който с финален спринт изпревари Силван Дилиер.

През последните години имаше няколко смъртни случая в колоезденето, включително и причинени от сърдечен арест. Трагедията с Голартс се случва само две години след смъртта на белгийския му сънародник Даан Мингхеер след сърдечен арест по време на критериум в Корсика. Малко по-късно през същата година почина друг белгиец – Антоан Демоати, след падане по време на пробега Гент – Вевелгем.

Иранският параолимпиец Бахман Голбарнежад получи сърдечен арест и почина на път към болницата по време на параолимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. На следващата година американецът Чад Йънг и французинът Матийо Рибел си отидоха след получени тежки рани на главата след падания съответно по време на Тур от Джила и Тур де Нова Каледония. Белгиецът Вутер Вейланд, етапен победител от Вуелта а Еспаня и Джиро д`Италия, загина на място след като се удари в предпазна мантинела по време на Джирото през 2011 г.