Смолян спечели домакинството на световна купа по планинско бягане

снимка: Булфото

Смолян бе избран за домакин 10-ата Световна купа по планинско бягане през юни 2015. Това стана по време на заседанието на Съвета на Световната асоциация за планинско бягане в Монако. Там България бе представена в от Галя Пухалева, която е член на Съвета.

Състезанието в Смолян ще е за юноши и девойки младша възраст (под 18 години) и обикновено е във вариант изкачване и спускане. Девойките бягат приблизително 3 км, а трасето на юношите е средно 5 км.

Съветът на Световната асоциация ще предложи на конгреса през септември 2014 името на състезанието да бъде сменено на "Световно първенство по планинско бягане за юноши и девойки младша възраст". Ако предложението бъде одобрено, Смолян ще бъде първият домакин на Световно първенство до 18 години.

Домакин на Световната купа през тази година ще е Арко ди Тренто (Италия). В предишни години състезанието е провеждано в Германия, Словения, Ирландия, а миналата година беше в Гап (Франция), където тази година ще се проведе Европейското първенство по планинско бягане.

"Убеден съм, че през септември Съвета на Световната асоциация ще приеме промяната на статута на това първенство и Смолян ще бъде домакин на първото световно първенство за тази възраст", коментира Добромир Карамаринов, президент на БФЛА и председател на Европейската комисия по планинско бягане.

"През последните години България организира две Балканиади и две европейски първенства по планинско бягане, а сега след спечелването на Световната купа в Смолян ни остава само да вземем и световно първенство за мъже и жени.

БФЛА ще кандидатства за организиране на най-висшия форум в планинското бягане през 2016-а, по време на конгреса през септември тази година", добави Карамаринов.