Скандалният Кирьос за 8 седмичното наказание на ATP: Съжалявам, заслужавам си го

снимка: БТА/AP

Ник Кирьос бе наказан от ATP да не играе в следващите 8 седмици заради сскандалното му поведение по време на двубоя с Миша Зверев на Мастърса в Шанхай, когато австралиецът просто се отказа от мача без да играе сериозно. Кирьос веднага реагира и се извини на всички за глупавата си постъпка. Той може да се завърне на корта след 3 седмици, ако се се лекува при психолог.

Дори президентът на ATP Крис Кърмоуд взе отношение по темата и заяви: „Поведение на Кирьос бе неприемливо и неуважително към спорта и феновете. Ник има огромен талант и ние се надяваме, че с малко подкрепа, той ще е способен да се върне към турнирите по-силен от всякога и с различен поглед върху ситуацията.“

Кирьос пък реагира с изявление на официалния си уебсайт: „След днешното решение на ATP бих искал да използвам случая да се извиня за случилото се в Шанхай. Този сезон е доста дълъг за мен и ми се наложи да се боря с няколко контузии, както и с други предизвикателства. Азиатският тур бе особено тежък след дългата седмица в Токио, където взех титлата, но и трябваше да пътувам през целия континент, а тялото ми се предаде физически и психически в Шанхай.

Това не е извинение и осъзнавам, че трябва да поискам прошка от феновете в Шанхай и по света, както и от организаторите на Мастърса, които вършат страхотна работа. Разбира се, че осъзнавам, колко важни са привържениците за успеха на нашия спорт и аз обичам да се срещам тях в различните градове, които посещавам заради турнирите. Посвещавам им много време, защото оцелявам тяхната подкрепа.

Енергията им ме мотивира да покажа най-добрата си игра. Съжалявам, че сезонът ми ще приключи по този начин и няма да имам възможността да преследвам място във финалния Мастърс на ATP, защото това бе важна цел за мен. Разбирам и уважавам решението на ATP и ще използвам времето да се подобря на и извън корта. Наистина съжалявам и гледам напред към 2017 година.“