Скандал в тениса - жените и транссексуалните ще играят заедно

Изключително влиятелната женска тенис асоциация (WTA) ще приеме транссексуални играчи, заяви пред журналисти в Китай изпълнителният директор Стив Саймън.

Той заяви, че политиката на тура е съобразена със стандартите на олимпийските игри, според които транссексуални могат да се състезават на професионално ниво, без да се подлагат на операция за промяна на пола поради високи нива на тестостерон.

"WTA винаги е била организация, която се основава на принципа на приемане и осигуряване на равни възможности“, заяви Саймън по телефон на официалната церемония в Шънджън, Китай, по повод представянето на града за домакин на тазгодишните финали при дамите.

„В момента нашата политика позволява на транссексуални играчи да се състезават, добави той. - Те не споделят непременно мнението на лесбийката Мартина Навратилова. Но ние уважаваме всички мнения… Тя иска казусът да бъде обсъден, което аз намирам за справедливо.“

Навратилова, носителка на 18 титли от Големия шлем, бе обвинена в трансфобия, след като написа в колонка в "Сънди Таймс", че позволяването на мъже, които "решават да стана жени" да се състезават с жените е "безумно и нечестно". По-късно тя се извини.

Тази седмица бившата британска олимпийска шампионка в плуването Шарън Дейвис също изрази позицията си спрямо транссексуалните спортисти, които искат да се състезават при жените.

"Вярвам, че има фундаментална разлика между това като какъв се родиш и как се идентифицираш полово, заяви тя. - За да защитим женския спорт тези, които са мъже и са променили пола си на жени, не трябва да се състезават с жените."