Скандал в българското плуване! Бургаски клуб използвал измами за медали и субсидии

снимка: sxc.hu

Плувните клубове в Бургас разпалиха истинска война помежду си. Напрежението, режещо се с нож вече от години, сега ескалира. Два от клубовете - СК "Акулите" и ПК "Метропол", обвиниха ПК "Бриз" за нерегламентирано използване на състезатели в друга възрастова група, което водело до натрупване на медали и субсидии, пише flagman.bg. Двата отбора са изпратили писмо до Община Бургас и до Министерството на младежта и спорта, с което молят да бъде спряно финансирането на големия им конкурент заради измамни практики.

Повод за скандала стана едно конкретно състезание в Благоевград за деца до 12 години. Според подателите на жалбата треньорът на ПК "Бриз" Соня Стойчева е използвала неправомерно двама плувци в тази възрастова категория. Те били по-големи, но били прикрити от сина на треньорката Янко Стойчев, който бил съдия. СК „Акулите” и ПК „Метропол” са подали жалба до федерацията, която по думите им установила, че има нарушение и дисквалифицирала момчетата.

"Ние от СК „Акулите” и ПК „Метропол” искаме да се разграничим от Соня Стойчева и Янко Стойчев. Смятаме техните действия за обидни и неморални. Тези действия са система за ПК „Бриз” при неправомерното трупане на точки от състезания. На базата на тях се получава финансиране от Община Бургас и Министерството на младежта и спорта. Треньорите на ПК „Бриз” са наказани с последно предупреждение от федерацията, а след състезанието в Благоевград правата им може и да бъдат спрени”, пишат обвинителите в писмото си до Община Бургас.

Те настояват да се разгледа „порочната практика” и да се предприемат спешни мерки. ПК "Бриз" от години твърдят, че са атакувани от конкуренти, защото имат най-много състезатели и най-много успехи. Подобна жалба не е първата, но до този момент с казуса се занимаваше основно федерацията по плуване.