Синхрон, взаимодействие и партньорство си обещаха Стефка Костадинова и Красен Кралев

снимка: bgolympic.org

Новоизбраният министър на младежта и спорта Красен Кралев посети днес централата на БОК и се срещна с председателя Стефка Костадинова и с част от членовете на Изпълнителния комитет.

На заседанието на Изпълкома бе приет отчетът за участието на българската делегация на ІІ младежки олимпийските игри в Нанджин и бяха дискутирани теми по повод състоялата се наскоро Генерална асамблея на Асоциацията на националните олимпийски комитети (АНОК).

„Радвам се и благодаря, че министър Кралев прие поканата да се срещне с управата на БОК. Приемаме визитата му тук като знак за продължаване на доброто сътрудничество и координация между БОК и министерството. – каза Стефка Костадинова.

- Искаме да пожелаем успех на министър Кралев и неговия екип. България и българският спорт имат нужда от стабилност, от устойчиво развитие и инвестиции. Предстои много важна за спорта ни предолимпийска година с квалификации за Игрите в Рио 2016 и с наше участие на първите европейски олимпийски игри в Баку. Спортен човек като министър Кралев може да бъде много полезен с доказания с опит в бизнеса и по-специално в мениджмънта и маркетинга.“ каза Костадинова, която връчи на госта юбилейната книга „Олимпийската слава на България“.

Г-н Кралев изрази увереност, че министерството ще остане надежден партньор на БОК.

„Подобни контакти са много важни за мен. Предстоят ми работни срещи с федерациите, очаквам предложения и разчитам на тяхната експертиза особено в законодателната област. Радвам се, че идеите за реформите се споделят от членовете на Изпълкома на БОК. Приоритет ни е масовият спорт, условията за спорт в общините, за да могат елитните треньори и федерациите да имат по-широк избор. Инвестициите обаче ще бъдат прецизирани и контролът засилен. По отношение на базите ще продължим политиката на първия „Кабинет Борисов“, знаете колко неща се построиха и ремонтираха тогава.“ заяви Красен Кралев.

Участниците в заседанието разискваха в откровен разговор с министъра някои от наболелите въпроси и проблеми на българския спорт. Любо Ганев благодари на г-н Кралев, че настоява и предвижда облекчения в новия закон за спорта Таня Богомилова декларира колко важно е намерението на новия министър да реши казуса с обществените поръчки във федерациите. „Заставаме зад вас и апелираме за съдействие защото често тези разпоредби са в противоречие с правилниците на международните централи“ заяви олимпийската шампионка по плуване.

Своята подкрепа за идеите на новия спортен шеф изказаха още Йорданка Благоева, ректорът на НСА доц. Пенчо Гешев, Ваня Гешева, Мария Гроздева, Георги Глушков, Здравка Йорданова, Красимир Дунев и останалите присъстващи членове на Изпълкома на БОК. Общо бе мнението, че олимпийската централа и министерството трябва да останат стабилни партньори и да запазят синхрона, добрата координация и взаимодействие в отношенията помежду си.