Шефът на МОК: Впечатлени сме от Сочи

снимка: БТА/AP

Президентът на Международния олимпийски комитет /МОК/ Томас Бах каза, че е впечатлен от промените в Сочи през последните години на приема, който той даде тази вечер на официалните гости и на който присъстваха и министър-председателят на Република България Пламен Орешарски, министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева и председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова.

"Президентът Путин заедно с руския народ ни оказа топъл прием и прояви забележителната традиция на руското гостоприемство. Нас ни впечатли много преобразуването на целия район за седем години и ние с нетърпение чакаме забележителните олимпийски игри в Сочи, в Русия", каза Томас Бах, цитиран от БТА.

Томас Бах също така приветства присъстващите на приема генерален секретар на ООН, председателя на КНР, президентите на Гърция, Армения, Финландия, Исландия, Литва, Монголия, Черна гора, Сърбия и Таджикистан, министър-председателите на България, Ливан и Мароко, бившите лидери на Япония и Германия - Иосиро Мори и Герхард Шрьодер, а също така великите спортисти Лариса Латинина и Владислав Третяк и първата жена-космонавт Валентина Терешкова.

"Драги приятели и колеги, цялата тази вечеря трябва да покаже, че МОК се стреми към съприкосновение с обществото като цяло и с нетърпение чака да започне открит диалог със света на политиката, бизнеса, средствата за масова информация, науката и културата.

Ние искаме да разделим с вас олимпийския дух и олимпийските ценности", каза президентът на МОК.

"Ние се събрахме тук, днес, а в същата минута в олимпийското село се събраха спортистите. Въпреки че те са съперници, те вечерят на една маса и прекрасно си прекарват времето заедно. Така че давайте и ние да споделим този олимпийски дух тук, сега", каза президентът на МОК Томас Бах в заключение.