Ще приключи ли хегемонията на Лудогорец в българската лига – оценката на букмейкърите

Само до преди 10 години отборът ПФК Лудогорец 1945 бе един неизвестен тим от провинцията, за който бяха чували само разградчани и най-върлите фенове на футбола. През 2012-та година това рязко се променя, тъй като за една година „Орлите“ успяват не просто да се издигнат в Българската първа лига, но и да се класират за Европейските клубни турнири. След краткото си първо участие в европейското първенство, вече прочутият из цяла България отбор се завръща в турнира на Шампионска лига и в продължение на няколко години получава статут на „национална кауза“, тъй като прославя родния спорт в чужбина.

През годините футболистите от Лудогорец се изправят срещу сериозни отбори като Лацио, Реал Мадрид и Ливърпул. За изненада на българските фенове набраната инерция на тима от Разград секва точно толкова рязко, колкото внезапен е и самият им дебют. През 2017-та година Орлите отново излизат на европейско ниво и оттогава играта им отново се подобрява, макар да губят неофициалния си статут си на „национална кауза“.

През периода 2018 – 2019 г. ПФК Лудогорец се справя добре както на международно, така и на национално ниво. И докато в Европа те срещат някои трудности по пътя към челните позиции, в Българската първа лига Орлите са на първо място според официалната класация на текущото първенство. За началото на август те имат цели 9 точки, като изпреварват другия фаворит – Левски – с 2 точки. Последните три тима, изправили се срещу Орлите, претърпяват категорични загуби, като средната голова разлика е 2 гола.

Но дали брилянтното представяне на Лудогорец на родна земя ще продължи? От една страна разградчани са в изключително добра форма, като за това се грижи доказалият се старши треньор Стойчо Стоев. От друга страна участието на Орлите в Лига Европа изтощава силите на отбора, като най-добрите играчи често не остават на терена за цялата среща, тъй като пестят енергията си за европейските двубои.

Преди няколко дни Лудогорец доказаха, че могат да бъдат достоен противник на европейските отбори, след като сразиха исландския футболен тим Валур в собствената им страна. Победата на Орлите бе категорична, тъй като не само постигнаха завидния резултат от 4:0 в полза на нашенците, но и успяваха да доминират терена през почти цялата среща. Първият гол стана реалност още в шестата минута от сблъсъка.

Доброто представяне на Лудогорец в Лига Европа е нож с две остриета за разградчаните. Следейки изявленията на старши треньора Стойчо Стоев, става ясно, че главните сили на тима са насочени към чуждестранните отбори. Като се вземе предвид и факта, че Орлите се сблъскват с едно от най-добрите отбори на Стария континент, дори да успеят да стигнат до някое по-високо място в надпреварата, това ще изтощи играещите в зелени екипи българи. Ако сте запознати с представянето на Лудогорец на европейските първенства и следите с интерес мачовете от Европейската лига, можете да разгледате това ревю на Palms bet, за да разберете как можете да изкарате допълнителни пари от любимото ви хоби. На същото място ще намерите и пълна информация за наличните оферти и промоции на платформата.

Според европейските футболни експерти отборът на Лудогорец е в своя нов апогей и дори е номиниран за наградата „Повече от футбол“ на асоцияцията EDFN. Родните критици също смятат, че Орлите в момента са доминиращият тим в страната. Това обаче се дължи не само на добрата подготовка на разградчани, но и на лошото състояние на традиционните футболни фаворити у нас – ПФК Левски и ПФК ЦСКА. От една страна „Сините“ страдат от настъпилата по-рано тази година финансова криза в самия клуб, а „Армейците“ все още се възстановяват от вътрешната си криза, започнала преди няколко години.

Букмейкърите също предвиждат нов успешен сезон за Лудогорец. Силното завръщане на отбора се оказа не просто моментно явление, а резултат от внимателно преструктуриране на тима. Стойчо Стоев, който е треньор на разградчани от около година, също успя да докаже, че има визия за поверениците си и мисли не само за предстоящите няколко срещи, но и за бъдещето на отбора като цяло. Тъкмо затова се очаква ПФК Лудогорец най-вероятно да остане фаворит в родната Първа лига и през следващата година.

Няколко възможни пречки за това са настъпилото подобрение в отбора на Левски, евентуалното изтощаване на Орлите в Лига Европа, както и набиращите сила тимове на Локо Пловдив и ПФК „Черно море“ Варна. Двата клуба се възползват от разклатените позиции на традиционните хегемони в българския футбол и се стремят да запълнят нишата, отворила се във футболното пространство. Ако това стане факт, Лудогорец ще е принуден да се изправи срещу няколко силни отбора в Първа лига, което може да се окаже твърде много за разградчани. А и бе бива да забравяме, че „Черно-белите“ и ПФК ЦСКА също успяха да се класират за Лига Европа, което показва, че разликите в качеството им на игра не е чак толкова значително.