Шарл Амлен се доближи до страхотен рекорд в Сочи

галерия:

снимка: БТА/AP

Щурмът на канадеца Шарл Амлен към книгата с олимпийски рекорди завърши успешно – с титла и целувка. Многократният световен шампион и златен медалист от Ванкувър 2010 в щафетата на 5 000 метра и в спринта на 500 метра в турнира по шорттрек за първи път в кариерата си стъпи на олимпийския връх в дисциплината 1500 метра.

Той спечели вълнуващия финал на бягането с време 2:14.985 и остави на 0.6 секунди зад себе си китаеца Тианю Хан, за когото остана сребърния медал, както и корееца, състезаващ се за Русия Виктор Ан, който се задоволи с бронз.

След като пресече финалната линия Амлен побърза да вземе канадския флаг, след което се насочи към преградите, които делят публиката от трасето и целуна приятелката си – колежката му от женския отбор на Канада Мариан Сен-Гела. 4 години по-рано във Ванкувър Хамелин отпразнува по абсолютно същия начин титлата си на 500 метра.

Амлен е фаворит за златото в още три дисциплини от олимпийската програма на шорттрека в Сочи 2014. Ако спечели щафетата с Канада, бягането на 500 и 1000 метра, той ще стане най-титулованият олимпийски състезател на страната си.

В момента рекордът се държи от състезателката по бързо пързаляне с кънки Синди Класен, която има 6 медала от Олимпиади, включително 5 от Торино 2006.