Български специалисти заляха Сочи

снимка: Guliver/Getty Images

Сред пъстрото множество от 88-те държавни отбора на откриването на Олимпийските игри в Сочи 2014, българския тим се отличаваше като един от най-колоритните.

Родната делегация получи много комплименти за красивите облекла и състезателите бяха сред най-търсените за снимки, а освен това на церемонията по откриването се забелязаха редица българи, които обаче работят за Олимпийските комитети на чужди държави, съобщава официалният уебсайт на БОК.

Килиан Албрехт не е единственият нашенец, който работи за чужд отбор на Олимпиадата. Получилият български паспорт австриец в момента води на Игрите своя състезател в алпийските ски Умбертус Принс от Мексико. Освен Килиан още няколко българи в Сочи са в щабовете на други държави.

Пепа Милушева е акридитирана на Олимпиадата в Сочи като треньор на Бермуда. Тя обаче използва възможността да бъде със своите състезателки по ски-бягане, които са в отбора на САЩ. Пепа е известна в миналото скиорка, минала през алпийските дисциплини, после през ориентирането и ски-бягането. От дълги години живее в Щатите, в градчето Крафтсбъри, където менажира местния ски-клуб "Крафтсбъри Ски Грийн Проджект".

Нейният клуб класира три състезателки в олимпийския тим на САЩ, но поради липса на достачно акредитации за треньори в американския НОК, Милушева е придприела тактиката да се акредитира от Бермудите. Представителите на тази държава бяха сред най-колоритните на откриването, с късите панталонки под официалинте сака. Иначе по време на Игрите Пепа ще бъде неотлъчно до своите момичета от тима на САЩ.

Друг българин, който работи за една от великите нации в белите спортове, е Мирослав Бояджиев. Бившият състезател в шорттрека се отказа от активна дейност през 2002 г. и вече едно десетилетие живее в Германия. В момента той е в Бундестима за Олимпиадата в Сочи като част от треньорския щаб на състезателите в шорттрека.

Бояджиев по принцип води националните юношески отбори на Германия по шорттрек в националната им бза в Дрезден, но немците освободили наставника на мъжете и жените непосредствено преди Игрите и това дало възможност на Мирослав да пристигне в Сочи. На Игрите завършилият НСА Бояджиев е отговорен за представнето на един германец във всичките 4 дисциплини и на една германка на 1500 м.

Доктор Ангел Лозанов пък е в делегацията н Казахстан. Един от най-добрите български специалисти в областта на спортната медицина и възстановяването е отговорен за отборите по шорттрек и кънки-бягане. Лозанов бе дългогодишен лекар на националните лекоатлети, като отговаряше за подготовката на редица други спортове.

Междувременно, един от най-известните български спортни журналисти бе награден днес на Олимпадата в сочи с ценен приз. Асоциацията на спортните журналисти (АИПС) отличи Георги Банов специална възпоменаталена плакета и диплома за това, че е един от малкото, отразявали 6 поредни зимни олимпиади.