Шампионска лига и Лига Европа се завръщат тази седмица

снимка: БТА/AP

Футболното лято няма да е толкова постно, колкото си мислят феновете на най-великата игра, въпреки че този път няма нито Европейско, нито Световно първенство. Най-силните клубни турнири се завръщат тази седмица – започват първите кръгове в квалификациите за Шампионска лига и Лига Европа.

22 от 32 участника в груповата фаза на Шампионска лига са известни, а цели 38 ще се впуснат в поход за останалите 10 свободни места в турнира на богатите. Сред тях е и българският шампион Лудогорец, който ще се включи от втория кръг на квалификациите, където ще се изправи срещу първенеца на Молдова Милсами Орхей.

Иначе на 30 юни и 1 юли започва първият квалификационен кръг за Шампионска лига с четири мача в програмата.

Във вторник арменският Пюник (бивш съперник на ЦСКА) приема Фолгоре от Сан Марино, а гибралтарският Линкълн Ред Импс е домакин на Санта Колома (андорците са се срещали с Левски).

Северноирландският шампион Крусейдърс пък посреща естонския Левадия, докато на 1 юли има само един двубой – Торсхавн от Фарьорски о-ви домакинства на ТНС (също бивш съперник на ЦСКА).

За първи път в историята цели 102 отбора участваха в жребия за квалификациите на Лига Европа, като българските Берое и Литекс започват кампанията си още от първия квалификационен кръг.

На 2 юли от 19 часа българските участници ще започнат срещите си, като и двата тима гостуват в първия двубой. Берое има визита на литовския Атлантас Клайпеда, а Литекс – на латвийския Йелгава.

Носителят на Купата на България Черно море започва от втория квалификационен кръг на 16 юли с домакинство на беларуския Динамо (Минск).