Сериозно признание за грациите ни

Международната федерация по гимнастика /ФИГ/ официално е признала за оригинална новата композиция  на ленти в репертоара на националния ни женски ансамбъл. Освен нашите грации, само отборите на Италия и Русия са заслужили такъв сертификат. С езика на числата, това носи допълнително 0,4 при оценяване на състезания, което никак не е малко, сподели днес старши треньорката на световните шампионки в многобоя от 2014 г.

Ина Ананиева. Тя получи днес за трети път от миналата година насам  значката “Златен трикольор” за треньор на месеца в анкетата на Пресклуб “България” сред спортните редакции. Ансамбълът прибави във витрината на най-красивия спорт 11-а Купа на Победата за отбор номер едно от 2001 г. насам. На церемонията присъстваха всички момичета от ансамбъла: Михаела Маевска /капитан/, Цветелина Стоянова, Цветелина Найденова, Християна Тодорова, Ренета Камберова.

Блестящото начало на 2015 г за ансамбъла ни по художествената ни гимнастика бе поставено от златния медал в многобоя на турнира “Гран При” в Москва през февруари. След Световното първенство миналата есен, българките за втори път детронираха олимпийските шампионки от Русия. Това им донесе абсолютно мнозинство в медийната класация за миналия месец – 26 гласа от 26 спортни редакции.

Турнирът в руската столица е първото международно състезание в календара на художествената гимнастика всяка година. Турнирът не е толкова силен, защото не участват някои от водещите страни, но ние винаги участваме, подчерта И. Ананиева. При отсъствието на Италия, Испания, Азербайджан, Беларус, треньорката няма представа какви са новите съчетания на ансамблите от изброените държави, които са основни наши конкуренти в борбата за медали. Затова Ананиева придава особено значение на предстоящия първи турнир за Световната купа в Лисабон, Португалия, в края на този месец. След това идва второто състезание от веригата в Песаро, Италия, после – в Ташкент, Узбекистан. Безспорно като едно от най-големите събития грациите очакват Европейските Олимпийски Игри в Баку през юни.