Грациите се завърнаха в София

Отбор и треньор на месеца
снимка: Булфото

Българският ансамбъл се завърна в София, след като през уикенда спечели пълен комплект медали от турнира по художествена гимнастика Гран При в руската столица Москва.

Възпитаничките на Ина Ананиева взеха злато в многобоя, сребро на финала на пет ленти и бронз на два обръча/три чифта бухалки. На летище София Ананиева и гимнастичките заявиха, че новите съчетания са се харесали на съдии и публика.

"Не сме очаквали такова начало. Нашите цели за това състезание бяха съвсем различни, но ето, получи се и взехме насред Москва златен медал. Всички хареса съчетанията. Казаха, че са много различни от всички останали.

На нас това ни беше целта, за което вече съм спокойна. От тук нататък само работа ни предстои. Трябва ни още много, за да постигнем формата от световното първенство през миналата година", каза още Ина Ананиева.

"Момичетата играха много силно в многобоя и бяхме по-добри от Русия, а на финалите и те допуснаха грешки, но беше ясно, че ще им дадат и двата златни медала. Ние сме от отборите, с който определено ще се съобразяват този сезон, но това е само един турнир.

Важните състезания предстоят, така че не искам да изпадам в някаква излишна еуфория", добави тя. Капитанката Михаела Маевска каза, че в момента не са на етап, в който да играят съчетанията без грешка.

"Съчетанията не са на етап, в който можем да ги играем без грешка. Харесаха се. Смятам, че освен съдийките, така и публиката хареса композициите, има интересни елементи и мисля, че и занапред ще бъде така. Не сме на етап да играем без грешка, затова не се притесняваме от грешките", допълни Маевска.

"Има ужасно много работа, която ни чака. Определено съчетанията са по-трудни от миналата година. Съперничките, съдиите и всички около нас ни приемат по по-различен начин, след като сме световни шампиони. Гледат много по-сериозно на нас, гледат малките неща и вече абсолютно всичко е от значение.

Целите ни са да играем без грешки. Първият ден успяхме в многобоя, но на финалите направихме грешки и в двете съчетания и едната беше моя, която ни костваше сребърния медал", каза Ренета Камберова, цитирана от БТА.