Саудитски принц купува Ман Юнайтед

Един от собствениците на Манчестър Юнайтед – Авраам Глейзър, ще посети Саудитска Арабия през следващата седмица за форума „Иновативни инвестиции в бъдещето“, събираща на едно място инвеститори и банкери от цял свят.

Според медиите в Англия обаче една от главните цели на боса на „червените дяволи“ е да обсъди евентуалната продажба на Манчестър Юнайтед на саудитския принц Мохамед Бин Салман. Според „Sun“ шейхът е готов да плати 850 млн. паунда за закупуването на 20-кратния шампион на Англия.

Салман иска да инвестира в най-популярния спортен бранд в света, за да може да се опълчи с още по-голяма сила на катарските и дубайските си конкуренти в износа на петрол.

През 2008 г. Манчестър Сити бе закупен от най-влиятелното семейство в Абу Даби – „Абу Даби Юнайтед Груп“, начело с шейх Мансур бин Зайед. През 2011 г. същата съдба сполетя и френския Пари Сен Жермен, който бе купен от катарските шейхове от „Катар Спортс Инвестмънт“, водени от Насер Ал-Келайфи.

Семейство Глейзър взе мажоритарния дял акции в Манчестър Юнайтед през 2005 г., въпреки големите протести отстрана на феновете към този акт.