Само в Sporta.bg: Феновете на онлайн залозите луднаха по...коефициенти за Оскар-ите

снимка: Личен архив

Щом наближи церемонията по връчването на най-престижните филмови награди – "Оскар" – светът притаява дъх. Не само киноманите, а и хора, които гледат по 2-3 ленти годишно насочват вниманието си към претендентите.

Академията за филмово изкуство отдавна е определила кои актьори, режисьори, монтажисти, сценаристи, композитори и прочее ще протегнат ръка към доживотна слава.

Sporta.bg погледна към 88-мото връчване на Оскар-ите и под един по-различен ъгъл. А именно – милиони залагат крупни суми за това кои ще са победителите в отделните категории. Бегла сметка сочи, че любители на хазарта по земното кълбо ще похарчат около 40 млн. долара в опит да познаят печелившите и да попълнят банковата си сметка.

Да, вече се залага на всичко – от това кой ще е президент на дадена страна, през Биг Брадър по света, та чак до това колко урагана ще ударят крайбрежието на САЩ. Ето защо няма как Оскар-ите да минат без букмейкърски страсти и да карат милиони хора да залагат милиони долари, евро, лева, рубли...и най-вече азиатски валути.

14-те категории, в които ще се връчват наградите дават безброй опции за заклетите комарджии, а и за тези, които просто искат да си пробват късмета с дребна сума. Естествено, най-сериозен интерес предизвикват „Най-добър филм“, „най-добра актриса“, Най-добър режисьор“, Най-добър чуждоезичен филм“ (където букитата регистрират най-солидни приходи, вероятно заради националната чест на играчите и вярата им в техните любимци) и т.н.

Sporta.bg направи проверка, която показа, че в над 100 страни на Земята е възможно да се направи залог на горепосочените. България не прави изключение. Лидерът в онлайн залозите – Bet365 дава възможност на родните фенове да си изберат коефициент във всички 14 категории. Най-често футболните фенове комбинират залог за футболен двубой с коефициент за филм, номиниран за Оскар.

От онлайн заложните къщи лесно може да се направят изводи и затова кой има шанс да спечели Оскар и кой няма никакъв шанс да вдигне бленуваната статуетка. Задължително е да се знае, че Леонардо ди Каприо най-после ще се прибере вкъщи с единствената награда, която му липсва – Оскар.

Актьорът няма никаква конкуренция и ролята му в The revenant го прави тотален фаворит. За него е дори глупаво да се залага, защото ставката е 1,083. Иначе казано – при заложени 1000 лева бихте спечелили едва 83. Не си заслужава риска. Единствено Майкъл Фасбендер има мъждукаща надежда да изпревари Лео. Коефициентът за главния актьор в Стив Джобс е фантастичните 9.00. Тук заложени 1000 лева биха ви върнали 8000 чисти, ако Майкъл все пак получи Оскар. Нещо, което обаче няма да се случи.

По-интересно е в борбата за най-добър режисьор. Там Алесандро Иняриту е с 1,66 за своя The revenant. Негов реален конкурент е Том Маккарти със своя шедьовър Spotlight. Коефициентът за него е 4,5.

В категорията за най-добър филм също за пръв път от доста време е интересно и за залози. Тук също в битка влизат Spotlight I The revenant. Нещата обаче се обръщат и супер фаворит е лентата на Том Маккарти. Илюзорни шансове имат още The big short I The Martian, но е по-вероятно терористи да нападнат залата по време на церемонията, отколкото някои от двата филма да стане номер 1 за 2015-а.

Стефан Марков