Да оздравяваме ЦСКА? Стига глупости!

снимка: БГНЕС

Вече месеци наред се вихрят дискусии около евентуалното оздравяване на ПФК ЦСКА АД. Из медийното пространство се лансират всевъзможни „спасители”, които щели да платят дълговете на клуба и да го поведат към светло бъдеще на родна и европейска почва. А нещата изобщо не са толкова прости.

Освен с все още незнайно количество дългове, които са някъде между 19 и 47 милиона лева, ПФК ЦСКА АД е обременен с още много други тежести, които биха направили мисията невъзможна за всеки един потенциален спасител, който би решил да се гмурне в дебрите на сегашното забатачено дружество.

Първият и най-очеваден проблем е свързан с  липсата на отбор Сухите факти ни казват, че към днешна дата ПФК ЦСКА АД не разполага с нито един играч, а също така няма и треньори. Състезателите са със статут на аматьори, а самият Христо Янев не е на договор в клуба. Същото важи и за играчите от ДЮШ, както и техните треньори.

Доста наивно е да се мисли, че Гриша Ганчев би подарил отбора, който е изградил в последните 6 месеца, на произволен митичен „спасител”. Това пък от своя страна означава, че всеки потенциален оздравител има точно 20 дни, за да направи селекция за А група. Да, за А група.

Ако ПФК ЦСКА АД бъде оздравен и вземе лиценз за участие в Б група, клубът  автоматично ще получи  и забрана за картотеки  на нови състезатели в рамките на два трансферни прозореца. Това наказание беше наложено още през есента на 2014 година и не влезе в сила през миналото лято единствено заради аматьорския статут на ЦСКА.

Това на практика означава, че съставът, който ще играе през пролетта на 2016 година във В група, ще трябва да спечели и промоция за А група! Без никакви попълнения! Така че време за губене няма. С това обаче проблемите изобщо не свършват.

Санкцията от УЕФА за неучастие в европейските клубни турнири е най-малката грижа, защото ПФК ЦСКА АД в момента така или иначе няма отбор, който може да остави по-сериозна следа в Лига Европа.

Ако обаче оздравеното АД получи лиценз и все пак събере отбор за участие в Б група е доста вероятно да получи  честитка от ФИФА  с отнемане на 15 точки и заплаха за вадене от групата. Тези санкции са вече наложени от световната централа, която към момента просто е замразила тяхното прилагане до приключване на процедурата по несъстоятелност. Как би процедирала ФИФА при приемането на оздравителен план, който не включва пълно и незабавно плащане на дължимото към играчи и мениджъри можем само да гадаем.

За съжаление подобни казуси не се срещат често и поне към днешна дата световната централа няма утвърдена практика в тази насока.  И това дори не е всичко. Все пак всеки оздравител трябва да има предвид, че ст. „Българска Армия” се нуждае от спешен ремонт, а тренировъчната база е практически неизползваема.

Това от своя страна означава, че извън парите за старите задължения и спешната селекция трябва да се осигури и доста сериозна инвестиция в материалната база и то веднага, защото както отбеляза министър Кралев преди няколко дена, „Българска Армия” и в момента не е годна да приема рискови мачове, каквито са повечето срещи в професионалния футбол. Всичко това поставя самата идея за продължаване на дейността на ПФК ЦСКА АД в сегашния му вид като мисия, която граничи с невъзможното.

И колкото по-бързо бъдат отхвърлени илюзиите в тази посока, толкова по-добре за всички, защото така армейската общност ще може да концентрира своята енергия върху практически осъществимите решения за бъдещето на ЦСКА в професионалния футбол.

Коментар на Никола Дърпатов за вестник "Тема:Спорт"