Румънка спря победния ход на Пиронкова в Москва

галерия:

снимка: kremlincup.ru

Ракета №1 на България при дамите Цветана Пиронкова приключи участието си на силния турнир за Купата на Кремъл в Москва с награден фонд 710 000 долара.

27-годишната пловдивчанка допусна поражение с 6:1, 3:6, 2:6 от 61-ата в света румънка Ирина-Камелия Бегу в мач от четвъртфиналите на турнира.

Така Цвети не успя да стигне до първия си полуфинал в Москва, допускайки пълен обрат, след като спечели категорично първия сет. Иначе за първата ни ракета това бе второ достигане до ¼-финалите в руската столица след 2009 г.

Благодарение на двете си предишни победи в Москва (срещу Данка Ковинич и Александра Крунич - б.а.), Цвети си тръгва с 18 460 долара от наградния фонд и 100 точки за световната ранглиста, с които ще се завърне в топ 40 през следващата седмица.

Срещата започна по възможно най-добрия начин за Цвети, която спечели откриващия гейм в мача, а след това проби още първото подаване на съперничката си за 2:0. Резултатът набъбна на 4:0 след нов брейк на българката.

Ирина-Камелия Бегу спря серията на Пиронкова с проби за 4:1, но веднага след това първата ни ракета на свой ред спечели подаването на румънката (за трети път в сета), а след това не ръката ѝ не трепна, за да затвори частта с 6:1.

Вторият сет тръгна диаметрално противоположно на първия. Бегу спечели първото си подаване от началото на мача, след това проби Пиронкова, повеждайки с 2:0.

Пловдивчанката реагира мигновено и веднага върна пробива. Румънката обаче не се отказа и стигна до втори пробив в шестия сет за 4:2, но ситуацията се повтори и Цвети веднага го върна. Бегу обаче спечели за втори пореден и общо трети път в този сет подаването на българката, за да дръпне с 5:3, а след това на свой сервис да изравни резултата, вкарвайки мача в трети решителен сет.

В него румънката успя да реализира два побива срещу нито един на Пиронкова и така стигна до пълен обрат, класирайки се за полуфиналите.