Григор Димитров се бори за "спортсмен на годината" на ATP

снимка: Guliver/Getty Images

Асоциацията на професионалните тенисисти (ATP) обяви номинациите за традиционните си годишни награди. От тях стана ясно, че Григор Димитров е получил номинация в категорията "спортсмен на годината".

Това е една от четирите награди, за която гласуват играчите. Тя е на името шведската легенда Стефан Едберг и се присъжда за освен за колегиално отношение на корта, и за промотирането на тениса с дейности извън игрището.

Григор ще се бори за приза в изключително силна конкуренция от още трима тенисисти - рекордьорът по титли от Големия шлем Роджър Федерер и шампионът и финалистът от тазгодишното издание на US Open Марин Чилич и Кеи Нишикори.

Ако искате да подкрепите Григор Димитров може да гласувате за него на ТОЗИ ЛИНК>>

Останалите три награди, за които играчите ще дадат своя вот са:

- за най-голям прогрес през сезона

- за завръщане на годината

- за турнир на годината

Номинираните за наградата за най-голям прогрес през 2014 г. са Ник Кирьос, Марин Чилич, Кеи Нишикори и Роберто Баутиста Агут. Призът за завръщане на годината ще отиде при някой измежду Симоне Болели, Пабло Куевас, Давид Гофен и Жил Мюлер.

Преди няколко дни от ATP оповестиха методиката, по която ще бъдат определени носителите на наградите на организацията през 2014-а.

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се бори за още един от общо десетте приза на ATP в различните категории. Гришо е сред 20-те, които спорят в категорията "любимец  на феновете". Освен за своя любимец сред играчите, тенис феновете могат да дадат своя вот и за предпочитания от тях тандем на двойки.

Асоциацията на професионалните тенисисти ще раздаде общо десет награди в различни категории. Призовете за тенисист и тандем №1 през 2014-а ще бъдат присъдени на завършилите на първата позиция в ранглистите на сингъл и двойки. Третата награда, която ще бъде определена въз основа на ранкинга, е тази за "утрешната звезда на ATP", която ще отиде в ръцете на най-младия тенисист с най-високо класиране в ранглистата на ATP. 

Освен това ATP ще направи своя избор за връчването на призовете "Артър Аш" и "Рон Букман". Наградата на името на Артър Аш се дава за хуманен принос, като носителят ѝ може да не е тенисист, а призът "Рон Букман" ще бъде присъден на журналиста, който се е отличил най-много с работата си в областта на тениса през годината.