Рой Кийн разкрива подробности за скандала със сър Алекс

снимка: Guliver/Getty Images

Един от знаменитите футболисти на Манчестър Юнайтед Рой Кийн разкри в автобиографичната си книга „Второ полувреме“ (която трябва да излезе официално на Острова в четвъртък) подробности за скандала със сър Алекс Фъргюсън, след който ирландецът се раздели с „червените дяволи“ през ноември 2005-та година, за да премине в Селтик.

Самият Фърги в своята автобиография бе обяснил, че взел решението за раздяла с Кийн след интервю на футболиста пред клубната телевизия, в което той открито критикува и обвинява съотборниците си за загубата с 1:4 от Мидълзбро.

Кийн също представя гледната си точка за развоя на събитията след въпросното изказване пред MUTV. “Не съм стоял в студиото, за да обиждам съотборниците си или да изразявам възмущението си. Интервюто обаче изобщо не беше излъчено, защото от телевизията не можеха да повярват какво съм казал.

Аз не разбирах какво толкова намираха за скандално. Мислех, че всички просто реагират прекалено силно на всичко. Малко след това на тренировка Карлош Кейрош си позволи да ми обяснява, че ако съм бил лоялен към клуба, нямало да си позволя да говоря по този начин пред телевизията.

Тогава му казах „Изобщо не ми говори за лоялност, Карлош! Преди 12 месеца ни напусна за работата в Реал Мадрид! Аз съм имал възможност да играя в Ювентус и Байерн (Мюнхен), но останах, затова не ми говори за лоялност!“.

Фъргюсън чу, че си повишаваме тон, дойде и каза да престанем моментално. Тогава се обърнах към него: Ти също, дядка (gaffer). Трябва ни нещо ново от теб, нещо повече, дядка! Изоставаме от останалите отбори.

Тогава той ми каза, че е време да прекратим отношенията си и аз се съгласих, че времето е дошло. Попитах дали мога да играя за други отбори и той отвърна „да, защото късаме договора ти“. Не се притеснявах, защото знаех, че има други отбори, които да ме приемат“, споделя Кийн в книгата си.