Роси надви Маркес в епичен дуел в Холандия

снимка: БТА/AP
Валентино Роси спечелидраматична и епична битка срещу Марк Маркес, за да завърши на първо място в Гран при на Холандия от световния шампионат по мотоциклетизъм на писта в клас MotoGP. С това италианският пилот от заводския тим на Ямаха поведе с 10 точки на своя съотборник Хорхе Лоренсо в генералното класиране.
 
Роси и Маркес се откъснаха от своите съперници още в началото на надпреварата, но очакваната леснапобеда в полза на италианеца не се състоя. Вместо това, испанският пилот от "Репсол Хонда" преследваше плътно своя съперник до последните обиколки, когато неговите опити за изпреварване сътвориха истинска драма на "ТТ Асен".  
 
Маркес успя да изпревари Роси късно в състезанието, но италианеца започна моментално контраатаките и две обиколки преди края отново излезе начело. Испанецът опита моментално да затвори своя съперник още в следващия завой, но Роси го блокира и това му позволи да напредне с 6 десети от секундата в битката за първото място.
 
В последната обиколка Маркес отново се доближи на сантиметри зад Роси и опита да го изпревари. Италианецът обаче отново блокира опитите на своя съперник от "Репсол Хонда", като в тази ситуация двамата състезатели допряха моторите си и изправиха косите на своите фенове.  
 
Проблемите бяха сериозни и за двамата, но Роси успя да балансира своя мотор по забележителен начин - той навлезе за стотни от секундата в чакъла и вдигна предна гума, след което ускори по забележителен начин и победи своя съперник. Роси пресече финалната линия с време 40:54.037 минути, а Маркес, загубил скорост след сблъсъка, финишира на 1.242 секунди от победителя в Гран при на Холандия.  
 
Победата остави Валентино Роси на върха в класирането при пилотите, като неговият съотборник Хорхе Лоренсо изостава вече с десет точки. Испанецът и двукратен шампион в MotoGP завърши на трето място на "ТТ Асен" водейки дълга колона от изоставащи пилоти.
 
Класиране в днешното състезание:
 
1. Валентино Роси (Италия), Ямаха - 40:54.037 минути
 
2. Марк Маркес (Испания), Хонда - 40:55.279
 
3. Хорхе Лоренсо (Испания), Ямаха - 41:08.613
 
4. Андреа Яноне (Италия), Дукати - 41:13.146
 
5. Пол Еспаргаро (Испания), Ямаха - 41:18.305
 
6. Кал Кръчлоу (Великобритания), Хонда - 41:18.410
 
Класиране за сезона:
 
1. Валентино Роси (Италия), Ямаха - 163 точки
 
2. Хорхе Лоренсо (Испания), Ямаха - 153
 
3. Андреа Яноне (Италия), Дукати - 107
 
4. Марк Маркес (Испания), Хонда - 89
 
5. Андреа Довициозо (Италия), Дукати - 87
 
6. Брадли Смит (Великобритания), Ямаха - 77