Рони грабна титлата в Уелс с максимален брейк

снимка: worldsnooker.com

Рони О'Съливан отново доказа, че неговият снукър е от друга вселена, след като не само спечели финала на Откритото първенство на Уелс срещу Дин Дзънхуей, но направи и максимален брейк от 147 точки в последния фрейм.

Ракетата разпиля носителя на 4 ранкинг титли през този сезон с 9:3, като гарнира тоталното си превъзходство на масата с великолепен максимум – той дори реализира последната Черна за 147-ата точка с лявата си ръка, за да допълни към усещането, че уменията му са извънземни.

Това е 12-ият максимален брейк в кариерата на О'Съливан, с което той задмина легендата Стивън Хендри, с когото досега деляха първата позиция в историята на снукъра. Серията от 147 прибави чек за 12 хиляди към наградата от 60 000 паунда за титлата в Уелс, която е първа за Ракетата от ранкинг турнир през този сезон.

Освен това, максимумът на Рони е номер 105 в историята на снукъра и първа за Гения от Чигуел от 2011-та година насам. Той вече има и 26 ранкинг титли в кариерата си, с което изпревари Джон Хигинс по този показател и вече само Стив Дейвис (28) и Стивън Хендри (36) стоят пред него във вечната класация.

Повече от 1100 зрители в зала „Нюпорт Сентър“ аплодираха Рони при убедителната му победа във финала, в който Дин Дзънхуей направи куп нехарактерни грешки, явно сломен от самото присъствие на 5-кратния световен шампион на масата.

Титлата е първа за Рони от ранкинг турнири, но той вече е спечелил 4 от 12-те надпревари, в които участва през сезона – освен в Уелс той триумфира в Пол Хънтър Класик (РТС), Шампион на шампионите и Мастърс, които са не-ранкинг състезания, но носят сериозен престиж.

В Уелс така и никой не успя да застраши О'Съливан, който спечели 36 фрейма и загуби само 10, като единствено Бари Хоукинс (2) и Дин (3) му взеха повече от една партия в мач. Ракетата е и първият англичанин, който печели ранкинг турнир през този сезон, след като досега титлите отиваха при австралиеца Нийл Робъртсън (Уши Класик), представителя на Хонг Конг Марко Фу (Откритото първенство на Австралия) и Дин Дзънхуей (Шанхай Мастърс, Откритото първенство на Индия, Международния шампионат и Германския Мастърс).

Дин Дзънхуей все още има възможност да изравни рекорда на Стивън Хендри, който през сезон 1990/91 спечели 5 ранкинг титли в рамките на една кампания.