Родман с нова визита в Северна Корея

снимка: Булфото

Денис Родман организира баскетболен мач между Северна Корея и бивши играчи от НБА.

Бившата звезда от Националната баскетболна асоциация ще пътува до Северна Корея, където ще остане за 5 дни. За това време Родман ще тренира националния отбор по баскетбол на азиатската държава.

Денис Родман досега е описвал предишните си посещения в страната като „баскетболна дипломация“, като нарича лидера на корейците Ким Чен Ун „приятел до живот“.

Държавният департамент на Съединените американски щати наблегна, че визитата на Родман не представлява американското правителство.

Въпросното посещение идва само седмица след екзекуцията на чичото на Ким Чен Ун – Чан Сон Таек. Анализатори описват смъртта му като най-големия политически трус в страната след кончината на бившия лидер Ким Чен Ир.

На свой ред, по пътя си към Северна Корея, Денис Родман заяви пред репортери в Пекин, че той няма нищо общо с политиката. „Каквото и да е направил чичо му (б.а. Чан Сон Таек), а и който и друг да е сторил нещо в Северна Корея, не ме засяга и нямам контрол върху това. Такива неща са се случвали от много години в страната,“ заяви пред „Ройтерс“ американецът.

„Отивам там единствено за баскетболния мач и за да се забавлявам.“

Организатори на посещението твърдят, че Родман ще насрочи приятелски баскетболен двубой между националите на Северна Корея и бивши играчи от НБА. Мачът ще се състои на 8 януари, по случай рождения ден на Ким Чен Ун.

Денис Родман остава най-високопрофилният американец, който ще се срещне с корейския лидер, откакто той зае поста на баща си начело на страната.

Говорителят на Държавния департамент Мери Харф заяви във вторник, че Родман не е представител на правителството за тази си визита до Корея.

„Трябва да се фокусираме върху това, което е наистина важно, що се отнася до Северна Корея и това е бруталният режим на страната.“

Американецът Кенет Бей продължава да бъде задържан в Северна Корея, след като бе арестуван на 12 ноември 2012 г. Той бе осъден на 15 години тежък труд през май. Родман обаче по-рано бе отрекъл да бъде лоби за освобождаването на Бей.

„Не ми е работата да разпитвам за Кенет Бей,“ каза бившият баскетболист на медиите при предишната си визита през септември.