Революция! Европейските клубове не искат зимния трансферен прозорец

снимка: twitter.com

Нова революция се задава във футболния свят! Големите европейски клубове обмислят премахването на зимния трансферен прозорец. Това се случва съвсем скоро, след като отборите от Висшата лига на Англия решиха да скъсят летния пазар с три седмици и той да затваря само за входящи трансфери преди началото на сезона. Правилото ще влезе в сила от следващата кампания. Сега обаче доста от големите клубове не виждат смисъл в зимния прозорец и искат да постигнат споразумение с УЕФА и ФИФА за неговото отстраняване, информира "Сън".

Основният довод, подкрепящ тезата е, че така клубовете няма да бъдат отслабвани в средата на сезона заради напускането на даден играч. Това дава предимство на клубът продавач, защото лесно друг отбор може да му извие ръцете и да измъкне футболист с изтичащ договор за по-малко пари, а такива случаи наблюдаваме постоянно. От друга страна, така самите клубове няма да могат да привличат определени футболисти. 

Зимният трансферен прозорец влиза в сила от 2003 година. Сега Реал (Мадрид), Барселона, Байерн (Мюнхен), Ювентус и Арсенал са "за" затварянето на зимния пазар. Разбира се, възпротивяващите се ще бъдат най-богатите клубове, които разчитат изцяло на парите на своите собственици като ПСЖ и Манчестър Сити. Някои специалисти определят новата идея като опит на традиционните клубове за война с новите гиганти на пазара.

Така или иначе, ако голяма част от европейските клубове се разберат с УЕФА и ФИФА, промяната може да стане факт още от 2019 година.